Menu
 

Aptauja. Vai ir būtiski saglabāt nelielās lauku skolas? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - arhīvs un Liene Ozola Foto - arhīvs un Liene Ozola

Izglītības un zinātnes ministrija ir iesniegusi valdībā informatīvo ziņojumu, kurā noteikta konkrētu kritēriju ieviešanu, kas paredz optimālas klašu grupas ieviešanu atkarībā no skolēnu blīvuma pašvaldībā. Pašvaldībās ārpus administratīvajiem centriem 1.–3. un 4.–6. klašu grupās jābūt vismaz 30 skolēniem, bet 7.–9. un 10.–12. klašu grupās – 60 skolēniem.

MADARA, juriste
Es uzskatu, ka vajag saglabāt skolas lauku reģionos, taču tikai līdz tam laikam, kamēr tas nekļūst par nepanesamu finansiālu slogu, lai to uzturētu.

DACE, mājsaimniece
Bērniem nokļūšana līdz attālākajām skolām var būt ļoti apgrūtinoša. Un, lai bērniem tiktu nodrošināta valstī paredzētā izglītība, nevar būt situācijas, ka nokļūšana līdz skolai ir tāla un nedroša. Tas ir slogs gan pašiem bērniem, gan viņu vecākiem, kas var novest pie tā, ka izglītība tiek liegta vai apgrūtināta, tāpēc skolas ir jāatstāj.

ANITA, pensionāre
Ja nebūs skolu, tad iznīks arī vietējie ciemi un pagasti. Skolai ir jābūt, lai tiktu saglabāta vietējā infrastruktūra, kā arī bērnu dēļ tām ir jāpaliek. Tas nav droši, ja uz skolu ir jāmēro, piemēram, 10–20 km.

GUNĀRS, pensionārs
Vietējai skolai ir jāpaliek, jo, ja saliek kopā transporta un citas izmaksas, kas ir nepieciešamas, lai nokļūtu uz skolu, domāju, ka arī finansiāli nebūs nekāda ieguvuma, ja tuvējo skolu slēgs. Taču, ja tas tiek izdarīts, tad ir jāievieš internāta sistēma, ka bērni var skolā uzturēties visu nedēļu, lai nav katru dienu tik tālu jābrauc.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.