Menu
 

"Getliņi EKO" sāk bioloģiski noārdāmu atkritumu šķirošanas kampaņu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai veicinātu bioloģiski noārdāmu (bio) atkritumu šķirošanas paradumus un izpildītu Eiropas Savienības (ES) izvirzītos atkritumu pārstrādes mērķus, uzņēmums "Getliņi EKO" sāk informatīvu kampaņu "Uzliec brūno", veidojot apziņu, ka viss, ko neapēd, ir noderīgs.

Kampaņā uzņēmums aicinās Latvijas, īpaši Rīgas un Pierīgas, iedzīvotājus pieprasīt gan namu, gan atkritumu apsaimniekotājiem izvietot brūnos konteinerus, kas paredzēti bio atkritumu šķirošanai. Tāpat izglītos un informēs par šķirošanas principiem, lai bio atkritumu pārstrāde būtu maksimāli efektīva.

"Getliņi EKO" un tirgus izpētes kompānijas "Norstat" veiktais pētījums liecina, ka šobrīd vien katrs ceturtais (26%) Latvijas iedzīvotājs šķiro bio atkritumus. Noskaidrots, ka aptuveni trešdaļā gadījumu tie nonāk komposta kaudzē (pārsvarā lauku reģionos), un tikai 7% sabiedrības bio atkritumus izmet speciāli tiem paredzētajos brūnajos konteineros, savukārt 62% (Rīgā pat 72%) šo atkritumu nonāk zaļajos sadzīves atkritumu konteineros.

Šāda situācija arvien pastiprina pēdējo gadu bažas par Latvijas poligonu kapacitāti. Getliņos vidēji gadā nonāk ap 280 000 tonnu nešķirotu sadzīves atkritumu un, ja apjomos nekas nemainīsies, tuvāko gadu laikā poligons būs pilns. Vienlaikus netiek pilnvērtīgi izmantota 2021.gadā izveidotā Baltijā lielākā fermentācijas tuneļu infrastruktūra, norāda uzņēmumā.

Eiropas Padomes direktīva paredz, ka no 2035.gada poligonos drīkstēs apglabāt tikai 10% no visiem radītajiem sadzīves atkritumiem, tāpēc iedzīvotāju paradumu maiņa ir izšķiroša. Pārmaiņas skars visu Latvijas sabiedrību, jo Ministru kabineta noteikumi paredz, ka no nākamā gada bio atkritumu šķirošana kļūst obligāta visā Latvij, atgādina "Getliņi EKO".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.