Menu
 

Augusts Latvijā bijis ceturtais mitrākais novērojumu vēsturē

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pagājušā mēneša vidējais nokrišņu daudzums Latvijā bija 145 milimetri jeb 188% no augusta normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Tas kļuva par mitrāko augustu kopš 2010.gada un par ceturto nokrišņiem bagātāko pēdējos simts gados - kopš meteoroloģisko novērojumu sākšanas.

Iepriekšējos četros mēnešos - aprīlī, maijā, jūnijā un jūlijā - nokrišņu daudzums valstī vidēji bija mazāks par normu, turklāt maijs bija vissausākais un jūnijs bija otrais sausākais novērojumu vēsturē.

Visvairāk nokrišņu - 217,6 milimetri - augustā bija Kolkā, bet vismazāk lija Gulbenē, kur nokrišņu daudzums sasniedza 59,3 milimetrus. Stiprākās lietusgāzes tika reģistrētas naktī uz 19.augustu Priekuļos, kur nolija 99,5 milimetri nokrišņu.

Kalnciemā pat 17 diennaktīs nokrišņu daudzums pārsniedza vienu milimetru, bet vismazāk lietaino dienu - deviņas - bija Jēkabpilī, Dagdā un Piedrujā.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā augustā bija 83% - no 80% Bauskā, Daugavpilī, Jēkabpilī un Rīgā līdz 89% Kolkā.

Stiprākās vēja brāzmas, kas reģistrētas novērojumu stacijās, bija 32,6 metri sekundē negaisa laikā 7.augustā Dobelē.

Mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +18,5 grādi jeb 1,6 grādi virs normas, un šā gada augusts kļuva par astoto siltāko novērojumu vēsturē.

Minimālā gaisa temperatūra bija +5,2 grādi 9.augustā Madonā, bet maksimālā gaisa temperatūra bija +34,4 grādi 16.augustā Bauskā, un tā ir arī augstākā Latvijā reģistrētā gaisa temperatūra pēdējos gados.

Kopumā augustā tika pārspēts viens aukstuma rekords un 26 karstuma rekordi, tai skaitā Latvijas 16. un 17.augusta maksimālās gaisa temperatūras rekords.

Nakts uz 7.augustu bija siltākā novērojumu vēsturē. Skultes meteoroloģiskajā stacijā, Zvejniekciemā, termometra stabiņš šajā naktī nenoslīdēja zem +25,6 grādu atzīmes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.