Menu
 

Aptauja: Vairums iedzīvotāju dzīves dārdzību saskata kā draudu rūpēm par veselību

  • Autors:  LETA
Foto - NVD Foto - NVD

Vairums jeb 68% Latvijas iedzīvotāju aizvien pieaugušos izdevumus dažādās dzīves jomās saskata kā draudu rūpēm par veselību, liecina "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Pērn šajā laikā veiktās aptaujas rezultāti bija līdzīgi - tad šādu atbildi apstiprināja gandrīz tikpat (67%) respondentu.

Pirms gada vecuma grupā no 50 līdz 74 gadiem vidū minētās bažas pauda pat vairāk nekā 70% respondentu, un arī šogad šāds atbilžu īpatsvars ir augstākais tieši šajā vecuma grupā. Vairāk nekā 60% aptaujāto arī vecumā no 30 līdz 49 gadiem bažījas, ka nepietiks līdzekļu pietiekamām rūpēm par veselību. Turklāt sieviešu vidū ir nedaudz vairāk to, kuras uzskata, ka līdzekļu veselībai varētu nepietikt.

2022.gadā veiktajā aptaujā uz jautājumu, vai pieaugošos izdevumus dažādās dzīves jomās saskatāt kā draudu, ka nepietiks līdzekļu pietiekamām rūpēm par veselību, apstiprinoši visvairāk atbildēja Latgales - 73%, šogad nedaudz mazāk - 69%. Pārējos reģionos rezultāti ir līdzīgi kā pērn, kad Kurzemē 70% iedzīvotāji pauda bažas par pietiekami daudz līdzekļiem, ko izmantot veselības labā. Līdzīgi arī Rīgā, Pierīgā un Zemgalē, kur šādu atbildi apstiprināja vairāk nekā 60% aptaujāto. Aizvadītajā gadā reģionu griezumā mazāk šādu viedokli pauda Vidzemes iedzīvotāji - 57%, bet šogad viņu īpatsvars ir palielinājies līdz 67%.

Veiktās aptaujas jaunākās vecuma grupas 18 līdz 29 gadus jauno iedzīvotāju vidū gan šogad, gan pirms gada veiktajā aptaujā salīdzinājumā ar citām vecuma grupām ir redzama lielāka pārliecība par to, ka viņi veselībai līdzekļus vienmēr atradīs, tādēļ sadārdzinājums citās dzīves jomās neuztrauc. Šāda pārliecība starp visām vecuma grupām lielākā mērā ir vērojama Pierīgas - 18%, Rīgas un Vidzemes - 16%, Kurzemes - 15%, Zemgales - 14% iedzīvotāju vidū, bet no Latgales tikai 11% respondenti atbildējuši, ka veselībai līdzekļus vienmēr atradīs.

16% respondentu nav domājuši par to, ka nepietiks līdzekļu pietiekamām rūpēm par veselību. Visvairāk šādu atbildi snieguši iedzīvotāji vecumā no 40-49 gadiem. 2% aptaujāto iedzīvotāju sacījuši, ka viņiem nav nepieciešams izdot līdzekļus veselības uzturēšanai. Starp 60-74 gadus gadus sasniegušajiem senioriem neviens respondents nebija tāds, kuram nebūtu jāizdod līdzekļi rūpēm par veselību.

Aptauja veikta 2023.gada augustā, aptaujājot 1001 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.