Menu
 

Ko izvērtē, piešķirot līzingu? Atbild eksperts Apriņķis.lv

  • Autors:  Raivo Bāle, “Luminor Līzings” vadītājs
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Automašīnas iegāde līzingā ierasti ir rūpīgi pārdomāts darījums ne tikai tās pircējam, bet arī līzinga devējam. Lai izvērtētu darījuma piemērotību abām iesaistītajām pusēm, tiek veikta pārbaude, kuras laikā tiek detalizēti izskatīts klienta aizpildītais pieteikums līzingam un pieņemts lēmums, vai attiecīgais klients ir izvēlējies savai maksātspējai atbilstošu transportlīdzekli.

Līdzīgs process kā mājokļu kredīta gadījumā

Līdzīgi kā aizdevums mājokļa iegādei, arī līzings nozīmē finansiālas saistības, tādēļ līzinga devējam ir jāizvērtē vairāki faktori, lai pārliecinātos par klienta maksātspēju un atbildību attiecībā uz maksājumu veikšanu. Tas nozīmē, ka, pieņemot lēmumu par līzinga piešķiršanu, līzinga devējs veic rūpīgu klienta kredītvēstures pārbaudi, lai mazinātu iespējamos riskus un pārliecinātos, vai plānotais darījums ir atbilstošs abu līgumslēdzēja pušu interesēm un iespējām.

Sākotnēja darījuma izvērtēšana un sarunas ar potenciālo klientu palīdz arī vērst uzmanību uz izmaksām, kas saistītas ar automašīnas iegādi un par kurām līzinga pieteikuma iesniedzējs nereti pirmajā mirklī nav aizdomājies. Papildus ikmēneša līzinga maksājumam nepieciešami finanšu līdzekļi arī regulāra auto apkopei, riepu maiņai, apdrošināšanai u.tml., tāpēc līdz ar klienta maksātspējas izvērtēšanu tiek noskaidrots, vai automašīnas pircējam ir visi nepieciešamie finansiālie resursi, lai to turpmāk arī uzturētu.

Tiek izvērtētas vairākas kategorijas

Līzinga pieteikuma izvērtēšana notiek, vadoties pēc trīs dažādiem kritērijiem. Pirmkārt, speciālisti izvērtē klienta profilu – tiek pārbaudīta autovadītāja apliecības esamība, līzinga ņēmēja iepriekšējā finanšu uzvedība, piemēram, maksājumu un to kavējumu vēsture. Tiek izvērtēts arī tas, vai potenciālajam klientam ir spēkā esošas vai jau izbeigtas kredītsaistības.

Otrkārt, tiek noskaidrota arī līzinga pieteikuma iesniedzēja maksātspēja jeb tas, vai un cik finansiāli apjomīgu darījumu attiecīgais klients var atļauties. Šis faktors ir īpaši nozīmīgs šobrīd, kad ir kāpušas automašīnu cenas, kā arī ikmēneša līzinga maksājumu ietekmējušas pieaugošās Euribor likmes.

Kā liecina novērojumi, šī brīža situācijā iedzīvotāji nereti pārkāpj savas maksātspējas robežas, jo būtiskas inflācijas periodā ir grūti prognozēt turpmākos izdevumus un no tiem atkarīgos brīvos pieejamos līdzekļus. Tāpēc, lemjot par līzinga piešķiršanu, aprēķini tiek veikti konservatīvi, t.i., iekļaujot tajos arī iespējamo izmaksu turpmāku kāpumu, tai skaitā Euribor.

Arī auto pircēji, kuri nevar iesniegt visus nepieciešamos dokumentus un datus līzinga saņemšanai, visticamāk, saņems atteikumu. Automašīna var būt atbilstoša līzinga piešķiršanai, bet, ja dokumentos iztrūkst nepieciešamo datu, speciālistiem ir tiesības līzingu atteikt.

Svarīgi rūpīgi aizpildīt pieteikumu

Līzinga iesnieguma veidlapa ir apjomīga, tomēr ieteicams rūpīgi to aizpildīt un sniegt atbildes uz jautājumiem pēc iespējas detalizētāk, tādējādi veicinot raitāku darījuma virzību. Vienlaikus ieteicams izvēlēties iegādei līzingā tādu auto, kas atbilst ne tikai vēlmēm, bet arī iespējām un patiesām vajadzībām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.