Menu
 

Pilsētvides uzturētājs: Mainot pieeju rudens un ziemas pilsētas uzkopšanas darbiem, pašvaldības var samazināt tēriņus

  • Autors:  Valdis Purvinskis, uzņēmuma “Vizii Urban” valdes priekšsēdētājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Salāgojot sabiedrības gaidas ar finanšu iespējām, kā arī laikus pielāgojot un iepērkot tehniku un izejvielas rudens un ziemas sezonai, pilsētvides uzturētāji pašvaldībām varētu piedāvāt efektīvākas cenas.

Tehniku un izejvielas laikus var iegādāties tad, ja ir skaidrs darbu apjoms, un tas nozīmē, ka pašvaldību sezonas darbu iepirkumiem būtu jānotiek vasaras sākumā vai vidū. Tas arī ļauj uzņēmējam laikus plānot un investēt nepieciešamajā tehnikā.

Pilsētvides uzturēšana lielā mērā atbilst teicienam, ka ragavas taisa vasarā, bet ratus – ziemā. Piemēram, sāls un smilts iegādi mēs uzsākām jau šā gada jūnijā, lai iegūtu iespējami labākās cenas par apjomu. Patlaban esam iepirkuši aptuveni 15 tonnu sāls, jo mums kā pilsētvides uzturētājam jābūt gatavam uzsākt ziemas darbus jau oktobra beigās. Tas īpaši raksturīgs piejūras teritorijās, kur šajā laikā var parādīties pirmās salnas.

Oktobra vidus un beigas ir pārejas periods, kur laikapstākļiem ir īpaši jāseko līdzi. Līdzko ir mitrums un temperatūra paslīd zem nulle grādiem, ceļi un ietves sāk apledot. Turklāt var veidoties arī melnais ledus. Līdz ar to mums jau septembrī jāveic nepieciešamās tehnikas pielāgošanas darbi, tai skaitā laikus jānomaina riepas, lai mēs varētu rūpēties gan par gājēju, gan autovadītāju drošību.

Papildu veids, kā pašvaldības var regulēt tēriņus par pilsētas sakopšanu rudenī un ziemā, ir salāgot iespējas ar gaidām. Ja ziemā tiek lauzti šķēpi par sniegu uz ietvēm, tad rudenī tās, protams, ir lapas parku zālienos un citviet.

Protams, var vēlēties visu “nopucētu", bet vai tas vienmēr ir vajadzīgs un vai to varam atļauties; iespējams, šie līdzekļi noderētu citur. Tā ir arī diskusija ar sabiedrību – vai varam braukt “premium” klases automobilī, ja naudas pietiek vidusmēra spēkratam? Protams, gājēju celiņiem un brauktuvēm jābūt tīrām. Šis vairāk ir jautājums par lapām parkos un citviet.

Piemēram, lapu izvešana no parku zālieniem, kur cilvēki nestaigā, nebūt nav nepieciešama. Tās var ar pļaujmašīnu mulčēt jeb sasmalcināt, ietaupot gan cilvēkstundu, gan transporta, gan pārstrādes izmaksas, gan arī noklājot augsni ar bioloģisku materiālu. Tas savukārt sniedz augsnei barības vielas, samazina krasas temperatūras izmaiņas, neļauj lietum to izskalot un veicina bioloģisko daudzveidību.

Vienlaikus, ja lēmums ir lapas izvest, tad to noteikti vajadzētu darīt biežāk, jo, lai cik paradoksāli tas neizklausītos, šādi rīkojoties, tās var savākt ātrāk, un arī tas mazina izmaksas. Ja par lapu izvešanu sāk domāt brīdī, kad visi koki ir kaili un lielākais vairums lapu ir nobirušas, tas ir krietni par vēlu. Rudens sezonā tās būtu jāvāc divas – trīs reizes, jo krietni grūtāk un laikietilpīgāk to ir darīt brīdī, kad lapu kaudzi sedz pirmā sniega kārta.

Rudens ir arī brīdis, kad var objektīvi paraudzīties, kuri ir tie nepabeigtie darbi, kuru atlikšana uz vēlāku, pēc tam varētu maksāt dārgāk. Piemērs ir visa veida gājēju celiņu un ielu asfaltēšanas darbi. Bedres ne tikai apgrūtina tīrīšanu ziemā, bet, visticamāk, pavasarī tās jau būs krietni lielākas un arī remonts – dārgāks.

Līdzīgi kā citās nozarēs arī pilsētvides uzturēšanā svarīga ir ilgtermiņa plānošana un iesaistīto pušu darbības salāgošana.

“Vizii Urban” šobrīd nodrošina pilsētvides pakalpojumus Rīgā, Liepājā, Tukumā, Jūrmalā, Babītē, Rēzeknē, Cēsīs, Siguldā un Bauskā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.