Logo
Drukāt šo lapu

Jaunieši var pieteikties bezmaksas ceļošanas kartēm Eiropas iepazīšanai

Ilustrācija - jaunatne.gov.lv Ilustrācija - jaunatne.gov.lv

Pilngadību sasniegušie jaunieši var pieteikties Eiropas Savienības (ES) programmas "Erasmus+" iniciatīvai "DiscoverEU", lai saņemtu bezmaksas ceļošanas kartes Eiropas iepazīšanai, informēja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA).

Pieteikties iespējams līdz 18.oktobrim plkst.13, aizpildot tiešsaistes pieteikuma veidlapu Eiropas Jaunatnes portālā. Rudens pieteikšanās kārtā šogad šī iespēja tiks piešķirta vairāk nekā 35 000 Eiropas jauniešu, tai skaitā vismaz 155 jauniešiem no Latvijas.

Konkursā atlasītie pretendenti ceļā varēs doties laikā no 2024.gada 1.marta līdz 2025.gada 31.maijam - vieni vai grupai pievienojot līdz pat četriem draugiem, kuri atbilst dalības kritērijiem.

Eiropas apceļošanai galvenokārt jāizvēlas vilciens, taču salu un nomaļu reģionu iedzīvotāji varēs izmantot citas transporta alternatīvas, piemēram, prāmi vai autobusu. Dalībniekiem ar invaliditāti vai veselības problēmām, kas apgrūtina ceļošanu, būs iespēja saņemt papildu atbalstu.

Apstiprinātie dalībnieki saņems arī "DiscoverEU" Eiropas Jaunatnes karti, kas darbojas kā atlaižu karte. Ar to varēs iegūt dažādas atlaižu iespējas 36 Eiropas valstīs - transportam, naktsmītnēm, pārtikai, apskates objektu, kultūras un sporta pasākumu apmeklējumiem un citām aktivitātēm.

Lai pieteiktos dalībai, jauniešiem jābūt dzimušiem laikā no 2005.gada 1.janvāra ieskaitot līdz 31.decembrim, kā arī jābūt pilsoņiem vai patstāvīgiem iedzīvotājiem kādā no ES dalībvalstīm, tai skaitā to aizjūras zemēs un teritorijās vai programmas "Erasmus+" asociētā trešā valstī.

Iniciatīvas "DiscoverEU" mērķis ir 18 gadus veciem eiropiešiem dot iespēju atklāt Eiropu, iepazīt tās kultūras bagātību, baudīt pārvietošanās brīvību un iegūt jaunus draugus. Papildu tam jauniešiem visa ceļojuma garumā ir iespēja neformāli mācīties, gūt jaunas, praktiskas prasmes un pieredzi, kas noderēs nākotnē.

"DiscoverEU" ceļošanas kartes tiek piešķirtas, balstoties uz dalībvalstu iedzīvotāju īpatsvaru salīdzinājumā ar kopējo ES iedzīvotāju skaitu, kā arī skatoties pēc pieteikuma anketas. 

Kopumā no 2018.gada, kad iniciatīva "DiscoverEU" tika organizēta pirmo reizi, 248 000 ceļošanas kartēm pieteikušies vairāk nekā miljons jauniešu no visas ES, tostarp 6420 Latvijas jaunieši, no kuriem 1032 ieguvuši šo iespēju.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024