Menu
 

Tikai 15% autovadītāju ziemā jūtas droši uz ceļa: padomi trauksmes mazināšanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Deivids Vaskuri, psihologs un sociologs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Braukšanas apstākļi ziemā mēdz būt sarežģīti, izaicinoši un arī potenciāli bīstami. 85% autovadītāju jūtas nedroši, vadot automobili ziemas skarbajos laikapstākļos – visbiežāk bažas rada apledojuši ceļi un bailes, ka citi satiksmes dalībnieki varētu zaudēt kontroli pār saviem automobiļiem, liecina “Goodyear” veiktā aptauja.

Ziemas sākumā velti laiku treniņiem
Kad uzsnidzis pirmais sniegs, autovadītājiem var šķist, ka ir piemirsusies iepriekšējā ziemā uztrenētā piesardzība un iemaņas. Pārliecība par savām braukšanas prasmēm mazina trauksmi, tāpēc ziemas sākumā velti laiku treniņiem. Tam izvēlies poligonus vai ceļus, uz kuriem ir pavisam neliela satiksme, un atjauno iemaņas bremzēšanā un ātrumā uzņemšanā. Ja nejūties pārliecināts par savām spējām, trenējies kopā ar pieredzējušu autovadījāju, kurš var sniegt noderīgus padomus.

Nenovērs uzmanību
Daudzas avārijas izraisa neuzmanība. Koncentrēšanos uz ceļa novērš viedtālruņa izmantošana, sarunas ar pasažieriem un pat domas par kaut ko, kas izraisa dusmas vai, tieši pretēji, sajūsmu. Ja emocijas kļūst traucējošas, labāk ieturi pārtraukumu, apstājoties tuvākajā atļautajā vietā.

Ievēro distanci
Ievēro lielāku distanci no priekšā braucošā automobiļa. Tas dos papildu laiku reaģēšanai pēkšņas apstāšanās gadījumā. Ņem vērā, ka bremzēšanas ceļš ziemā palielinās un ir ļoti atkarīgs no laikapstākļiem un ceļa stāvokļa.

Neaizmirsti par atpūtu
Nogurums ietekmē gan reakcijas laiku, gan koncentrēšanās spējas. Izvairies vadīt automobili, ja neesi pietiekami izgulējies. Ja plānots garāks ceļš, ieplāno regulāras apstāšanās.

Koncentrējies uz pašreizējo brīdi
Kāda ir apkārtne? Kā tu jūties? Cik ērti esi apsēdies autovadītāja sēdeklī? Uzmanības pievēršana konkrētajam brīdim samazina pulsa ātrumu un rada nomierinošu efektu. Šī metode palīdzēs sakoncentrēties braucienam, novēršot negatīvas domas un emocijas.

Arī pareizu riepu izvēlei ir nozīme
51% aptaujāto eiropiešu uzskata, ka labas un pareizi izvēlētas riepas ir svarīgs faktors, lai ziemā uz ceļa justos drošāk. Testi apliecina, ka augstas kvalitātes un sezonai atbilstošas riepas ir nozīmīgas drošai braukšanai ziemā. Nesen veiktais “Autobild” tests parādīja, ka bremzēšana ar mazbudžeta ziemas riepām uz slapja ceļa, braucot ar ātrumu 80 km/h, var būt līdz pat 10 metriem garāka, ja salīdzina ar premium klases ziemas riepām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.