Logo
Drukāt šo lapu

Tikai 17% Latvijas iedzīvotāju ikdienas norēķinu veikšanai izmanto skaidru naudu

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tikai 17% Latvijas iedzīvotāju ikdienā norēķinus veic skaidrā naudā, kamēr 82% pirkumu veikšanai galvenokārt izmanto maksājumu karti, liecina “Luminor“ bankas veiktā iedzīvotāju aptauja. Latvijā norēķinus ar maksājumu karti biežāk veic sievietes, un to vienlīdz dara iedzīvotāji visos vecumos.

Maksājumu karti ikdienas norēķiniem Latvijā izmanto 84% sieviešu un 79% vīriešu, un tas ir vienlīdz populārs maksājumu līdzeklis visās vecuma grupās, turklāt to ikdienā labprāt lieto arī vecāka gadagājuma cilvēki – maksājumu karti kā galveno norēķinu veidu ir norādījuši  80% respondentu vecumā no 60 līdz 74 gadiem. Savukārt 17% iedzīvotāju ikdienā norēķinās skaidrā naudā – viszemākais skaidras naudas lietotāju īpatsvars ir 18 līdz 29 gadīgu jauniešu vidū, bet augstākais – vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem, kur šādu atbildi norāda aptuveni katrs sestais aptaujātais.

Kā liecina Latvijas Bankas apkopotie dati, maksājumu karšu darījumu skaits Latvijā šī gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 16%, salīdzinot ar līdzvērtīgu periodu pērn, sasniedzot 4,7 miljardus eiro. Tāpat šī gada sešos mēnešos par vairāk nekā 6% pieauga maksājumu karšu lasītāju jeb POS termināļu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kas varētu liecināt, ka arvien vairāk pircēju pieprasa bezskaidras naudas norēķinus dažādās tirdzniecības vietās.

Arī kaimiņvalstīs situācija norēķinos ar karti ir līdzīga – visvairāk maksājumus ar karti ir iecienījuši Igaunijas iedzīvotāji (87%), kamēr Lietuvā šādu norēķinu veidu ikdienā kā galveno norāda 81% respondentu, vēsta aptaujas autori.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024