Menu
 

Oftalmoloģe: Rudens laika apstākļi apdraud redzi

  • Autors:  holesterinakontrole.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Rudens mūsu acīm ir grūts laiks. Pat cilvēki ar simtprocentīgu redzi bieži sāk izjust diskomfortu un acu nogurumu no visparastākajām slodzēm, piemēram, lasot vai strādājot pie datora. Daudzi cilvēki sūdzas par tādu nepatīkamu simptomu kā sausums, "smilšu" sajūta acīs. Kas būtu jādara, lai rudenī nodrošinātu rūpīgu acu kopšanu?

Hipotermija un auksts vējš. Paši par sevi tie nevar izraisīt iekaisumu, bet var viegli aktivizēt "snaudošās" infekcijas un sākt iekaisuma procesa aktivizēšanu. Cilvēks sūdzas par pastāvīgu dedzinošu sajūtu, apsārtumu, niezi acīs. Pat redzes skaidrība var pasliktināties, kas ir īpaši bīstami autovadītājiem.

Visi šie faktori galu galā pasliktina dzīves kvalitāti, traucē normāli strādāt, atpūsties un darīt parastās lietas. Bet, ja mēs nekādā veidā nevaram ietekmēt ārējās parādības, tad joprojām ir veids, kā izvairīties no to negatīvās ietekmes uz acīm. Mūsu mērķis ir mitrināt acs radzeni, mazināt iekaisuma risku un mazināt nogurumu.

"Kad laiks ir vējains un auksts, mūsu acis sāk ātrāk izžūt," skaidro Solveiga Čivljaka, "Capital Clinic Riga" oftalmoloģe. "To veicina arī apkures sezonas sākšanās mājās, kad telpās gaiss kļūst sausāks. Sausas acis iekaist ātrāk, tādēļ spēcīgā vējā ieteicams valkāt kādas brilles. Lai cik dīvaini tas neizklausītos, bet sniegainā laikā noder saulesbrilles ar augstas kvalitātes ultravioleto staru filtru. Jo saules gaisma atstaro sniegu un negatīvi ietekmē acis. Tas ir īpaši svarīgi gados vecākiem cilvēkiem ar makulas – centrālās acs tīklenes – deģenerāciju. Redzes vājināšanos nevajadzētu vēl vairāk saasināt. "

Pēc Solveigas Čivljakas teiktā, mākslīgie asaru pilieni ir ļoti efektīvi pret sausām acīm. Tos vajag lietot divas reizes dienā. Aptiekās pārdod dažādas mākslīgās asaras, un farmaceiti vienmēr ieteiks, kuri pilieni jums ir piemēroti. Ja dzīvoklī gaiss ir ļoti sauss, jums vajadzētu izmantot mitrinātājus vai vismaz turēt telpā lielu ūdens trauku, lai ūdens iztvaikotu un padarītu gaisu mazāk sausu. Ja automašīnā ieslēdzat krāsniņu, pārliecinieties, ka siltais gaiss nepūš tieši acīs.

"Rudenī arvien vairāk parādās dažādas vīrusu infekcijas, elpceļu slimības, adenovīruss, kas bieži vien ir konjunktivīts, acu iekaisums," turpina oftalmoloģe. "Turklāt Covid-19 nekur nav pazudis. Tas nozīmē, ka jums jāpievērš īpaša uzmanība regulārai roku mazgāšanai un jācenšas mazāk pieskarties acīm ar rokām, lai neievazātu kādu infekciju. OMEGA-3 preparāti ir ļoti noderīgi sausām acīm. Bet šo polinepiesātināto taukskābju trūkumu var kompensēt, ēdot treknas zivis – lasi vai foreli.

Ja cilvēkam ir tendence uz makulas patoloģiju, tad luteīns ir svarīgs. Būtībā visiem, kas vecāki par 60 gadiem, profilaksei ieteicams lietot preparātus ar luteīnu, zeaksantīnu, A, E, B3 vitamīniem, zivju eļļu.

Visiem, kam rūp redze, jāzina par dabisko pigmentu, ko neražo mūsu ķermenis, bet no tā ir atkarīga cilvēka redzes kvalitāte un skaidrība. Tas ir luteīns. Tā galvenā funkcija ir absorbēt gaismas starus un pasargāt no pārmērīgas saules iedarbības, īpaši no visaktīvākajiem un kaitīgākajiem ultravioletajiem stariem – zilā un violetā.

Tas ir luteīns, kas palīdz uzlabot redzes asumu un atšķirt detaļas, stiprina aizsardzību pret brīvajiem radikāļiem, kas veidojas tiešā gaismā. Ja ķermenī trūkst luteīna, redze ļoti cieš – redzamā attēla skaidrība pasliktinās, tīklene deģenerējas, lēca kļūst duļķaina un rodas daļējs aklums.

Zinātnieki, ņemot vērā mūsu ķermeņa īpašības un jaunāko pētījumu rezultātus, ir izstrādājuši vairākus vitamīnu kompleksus ar luteīnu. Efektīvs ir komplekss, kas viedots, pievienojot taukskābes OMEGA-3 (efektīvs līdzeklis acu aizsardzībai un acu slimību attīstības palēnināšanai), A vitamīnu (atjauno un uzlabo acu pielāgošanos tumsai), riboflavīnu (uzlabo acs nervu šķiedru vadītspēju) un cinku (uzlabo enerģijas un reģeneratīvos procesus acs audos).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.