Menu
 

Jaunie un daudzsološie arhitekti Ādažos dod "otru dzīvi" būvgružiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Ādams Muzikants Foto – Ādams Muzikants

Arhitektu birojs “NOMAD architects” ar Ādažos realizētu projektu “Go(a)t Waste?” nominēts “Latvijas arhitektūras gada balvai 2020” kategorijā “Procesi”. Arhitektu birojs savos darbos izmanto gan jaunas izejvielas, pielietojot tehnoloģiskus risinājumus, kas materiālus ļautu ērti izmantot arī pēc vairākiem gadiem, gan jau reiz izmantotus materiālus – dodot “otru dzīvi” materiāliem, kas vēl nupat bija būvgruži.

Kā informēja birojā, projekta ietvaros Ādažu novadā tika izveidoti trīs paviljoni, kas kalpoja kā “Mini Zoo – Dzīvo sapņu dārzu” radošo darbnīcu nojumes bērniem. Pēc tam, kad “Go(a)t Waste?” nojumes vairs nebija aktuālas bērnu darbnīcu vajadzībām, tās pārtapa “Mini Zoo” kazu kāpelēšanas sienā.

“Projektā “Go(a)t Waste?” ir ietverta “NOMAD architects” darba pamatprincipi un filozofija, kas ir vērsta uz ilgtspējīgu, videi draudzīgu arhitektūru, kā arī uz projektiem, kas jau plānošanas stadijā tiek radīti tā, lai arī pēc tam, kad konkrētais objekts savu mūžu būs nokalpojis, tas būtu ērti transformējams, lai būvniecībā izmantotie materiāli arī pēc gadiem joprojām būtu izmantojami jaunos projektos,” sava darba principus skaidro arhitektu birojs.

“Klimata pārmaiņām un vides piesārņojumam ir stipras saknes būvniecībā. Lai gan šī industrija to risina pārsvarā ar energoefektivitātes uzlabošanu, ēku dzīvescikla aprēķinu analīze parāda, ka liels potenciāls atrodams arī materiālu atkalizmantošanā un aprites ekonomikas principos,” stāsta “NOMAD architects” pārstāve Marija Katrīna Dambe.

Būvniecības atkritumu šķirošanas un pārstrādes centrs “Nomales” Stopiņu novada Rumbulā ir viena no vietām, kur “Go(a)t Waste?” autori meklēja projektam nepieciešamos materiālus. Centrā pieņem dažāda veida būvniecības atkritumus, kas tālāk tiek sašķiroti un pārstrādāti dažādās frakcijās – augsnē, šķembās, koksnē un citās. Šķirošanas un pārstrādes mērķis ir palielināt materiāla otrreizēju izmantošanu, atbilstoši ilgtspējīgas politikas uzstādījumiem. Nomalēs ikvienam ir iespēja ne vien nodot savus būvniecības atkritumus, bet arī iegādāties no sašķirotiem un pārstrādātiem būvgružiem iegūtos materiālus.

“Strādājot pie “Go(a)t Waste?”, mēs vārda vistiešākajā nozīmē braukājām pa būvgružu laukumiem un būvobjektiem, meklējot un lūdzot atļauju projekta vajadzībām paņemt materiālus no būvgružu kaudzēm. Ne visur vajadzīgie materiāli bija pieejami, ne visi bija izmantojami. “Nomalēs” būvgruži jau ir sašķiroti un pārstrādāti pa frakcijām – koks, augsne, šķembas un tamlīdzīgi – mums pašiem nav jārokas būvgružu kaudzē, kaut ko cenšoties atšķirot. Zinot, ka jebkurā brīdī varam šeit atrast sev vajadzīgo materiālu jau sašķirotā veidā, varam būt būtiski efektīvāki un mērķtiecīgāki savu projektu īstenošanā,” norādījusi M.K.Dambe.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.