Menu
 

Ķekavā atklāta virtuālā karikatūru izstāde par politiķiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Melita Šaule Foto – Melita Šaule

Ķekavas novadpētniecības muzejs interesentiem piedāvā savu pirmo virtuālo izstādi "Pilnā nopietnībā tiek darītas lielākās muļķības", ko organizē sadarbībā ar mākslinieci un Latvijā pazistāmo karikatūristi Ludmilu Bulikinu.

Kā informēja Ķekavas novadpētniecības muzeja pārstāve Melita Šaule, virtuālajā izstādē ir eksponēti 24 mākslinieces Ludmilas Bulikinas zīmētas karikatūras, oriģināldarbi, kuros atspoguļotas tādas politiskas personības kā  Aivars Lembergs, Andris Šķēle, Einārs Repše un citi.

Ludmila stāsta: “Visus politiķus nav vienādi viegli uzzīmēt. Ir personāži, kuri ir pateicīgāki zīmēšanai, kuru sejās ir kaut kas, aiz kā māksliniekam aizķerties – bārda, ūsas, lielas acis. Piemēram, Šķēle, Repše. Savukārt daži citi ir neizteiksmīgāki.”

L.Bulikinas politiķu portretu kvalitāte pārsteidza pat dažu labu viņas bijušie kolēģi. Karikatūrists Agris Liepiņš atceras, ka vienu brīdi viņam bijušas stipras šaubas, vai Ludmila pati zīmē šos portretus: “Pētīju, vai tur nav kāds tehnisks knifs. Lieta tāda, ka portreti ir uzzīmēti ļoti labi un spēcīgi.”

Taču nekādu tehnisku viltību te nav. Karikatūras top trijos posmos: vispirms kopā ar attiecīgā komentāra autoru tiek radīta zīmējuma ideja, tad Ludmila to uzskicē (politiķi portretējot pēc fotogrāfijas, taču piešķirot tam idejai atbilstošu sejas izteiksmi), un, kad skices detaļas akceptējis attiecīgā komentāra autors, viņa zīmējumu rūpīgi pārvelk ar tušu un izkrāso.

Desmit gadu laikā, no 1995. līdz 2005. gadam laikrakstā “Diena” ir publicētas 708 Ludmilas Bulikinas karikatūras. Šo zīmējumu  atsauce ir uz tābrīža aktualitāti, un zīmējuma ideja rodas “Dienas” komentētāju un mākslinieces sadarbībā.

Saistībā ar valstī esošo situāciju un ierobežojumiem, Ķekavas novadpētniecības muzejs šo izstādi ikvienam interesentam piedāvā apskatīt virtuāli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.