Menu
 

Valdība atļauj LVĢMC pamatkapitālā ieguldīto 1,8 miljonu eiro izlietošanu iepirkumiem "Radons" un "Salaspils"

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valdība ceturtdien atbalstīja valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) pamatkapitālā ieguldīto 1,8 miljonu eiro izlietošanu iepirkumā "Radons" un iepirkumā "Salaspils" paredzēto darbu veikšanai.

Kopumā visiem darbiem nepieciešami 3,2 miljoni eiro.

Par šiem līdzekļiem paredzēta jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes, ilgtermiņa glabātavas un pārseguma virs slēgtajām radioaktīvo atkritumu tvertnēm radioaktīvo atkritumu glabātavā "Radons" būvprojekta izstrāde un autoruzraudzība.

Plānota iepirkuma "Radons" īstenošanas procesa uzraudzība un izpildīto darbu ekspertīze, tai skaitā būvprojekta ekspertīze.

Tāpat iecerēta Salaspils kodolreaktora izpēte, būvprojekta izstrāde Salaspils kodolreaktora likvidēšanai un demontāžai un autoruzraudzība, kā arī iepirkuma "Salaspils" īstenošanas procesa uzraudzība.

Kā norādīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ziņojumā, iepirkumā "Radons" paredzētā būvprojekta izstrāde ilgs 12 mēnešus no līguma noslēgšanas brīža. 

Glabātavā "Radons" paredzēto darbu būvprojekta izstrādes rezultātā tiks noteiktas faktisko būvdarbu paredzamās izmaksas un tiks pieprasīts faktiskajiem būvdarbiem nepieciešamais valsts budžeta finansējums. 

Pēc finansējuma piešķiršanas LVĢMC nekavējoties uzsāks iepirkuma procedūru faktisko būvdarbu veicēja noteikšanai glabātavā "Radons". Ņemot vērā iespējamos riskus saistībā ar publiskā iepirkuma īstenošanu, paredzēts, ka iepirkuma procedūra faktisko būvdarbu veicēja noteikšanai ilgs līdz 12 mēnešiem no iepirkuma izsludināšanas brīža. 

Attiecīgi plānots, ka faktiskie būvdarbi glabātavā "Radons" tiks uzsākti 2023.gada 3. ceturksnī.

Iepirkuma "Salaspils" ietvaros paredzētā būvprojekta izstrāde Salaspils kodolreaktora demontāžai un likvidēšanai ilgs 24 mēnešus no līguma noslēgšanas brīža. 

Faktiskie Salaspils kodolreaktora demontāžas un likvidēšanas darbi tiks uzsākti 2024.gada 3. ceturksnī.

Lai veicinātu kvalitatīvu būvprojektu sagatavošanu, paredzēts, ka autoruzraudzību faktisko būvdarbu laikā veiks tās pašas personas, kas izstrādās būvprojektus, t.i. glabātavā "Radons" - personu apvienība "GCA" un Salaspils kodolreaktorā - SIA "REM PRO".

Faktisko būvdarbu izpildes laiks tiks noteikts būvprojektu izstrādes rezultātā.

Salaspils kodolreaktora likvidēšana un demontāža netiks veikta līdz pilnai sanācijai un pēc reaktora likvidēšanas un demontāžas teritorijas izmantošana tiks ierobežota un uzraudzīta. 

Šāds variants izvēlēts, pamatojoties uz finansiāliem, saimnieciskiem un praktiskiem apsvērumiem. 

Pilnas sanācijas gadījumā būtu jānojauc ne tikai Salaspils kodolreaktora ēka, bet arī jāizved no teritorijas ievērojams daudzums, līdz 10 000 kubikmetru, radioaktīvi piesārņotas grunts un tās pagaidu uzglabāšanai glabātavā "Radons" būtu jāuzceļ pagaidu glabātuve, kurā grunts tiktu uzglabāta 50 - 60 gadus ilgā laika posmā, līdz tās radioaktivitāte dabiskā ceļā samazinātos. 

Tā vietā Salaspils kodolreaktora teritorija paliks valsts uzraudzībā 60 gadus pēc kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas. 

Tāpat paredzēts, ka kodolreaktora teritorijā darbu turpinās sekundārā standarta dozimetrijas laboratorija, kā arī esošās palīgēkas tiks izmantotas LVĢMC funkciju nodrošināšanai, piemēram, vides monitoringa novērojumu staciju rezerves detaļu un materiālu uzglabāšanai, autotransporta izvietošanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.