Menu
 

Ģenerālis Vectirāns notiesāts par cilvēka nobraukšanu Ulbrokā Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pagājušajā nedēļā Rīgas rajona tiesas tiesnese Ivonna Ādamsone-Struža vienas dienas laikā izskatīja krimināllietu, kurā par 86 gadus veca ulbrokieša sabraukšanu apsūdzēta sabiedrībā pazīstama militārpersona – atvaļinātais brigādes ģenerālis Juris Vectirāns (viņš arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris un bijušais Saeimas deputāts).  Tajā pašā dienā tiesnese paziņoja saīsināto spriedumu, ar kuru Vectirāns atzīts par vainīgu un sodīts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem nosacīti un transportlīdzekļa vadītāja tiesību atņemšanu uz diviem gadiem.

Parasti par sabiedrībā pazīstamu personu izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem plašsaziņas līdzekļi informāciju iegūst samērā drīz un nekavējas par to ziņot. Daudz netrūka, lai šīs lietas apstākļi paliktu nepubliskoti. Žurnālisti par to uzzināja tikai tad, kad Jura Vectirāna vārds tika publicēts tiesas kalendārā, un arī tad vēl nebija pārliecības, ka tiesāts tiks tieši atvaļinātais ģenerālis, jo, izrādās, viņš nav vienīgā persona Latvijā ar tādu vārdu un uzvārdu, turklāt vēl viens Juris Vectirāns dzīvo tieši Pierīgā.

Tiesas sēdi, kurā uz apsūdzēto sola nācās sēsties ģenerālim, apmeklēja laikraksta “Latvijas Avīze” žurnālists Artis Drēziņš. Lai arī ģenerālis Vectirāns, pamanījis žurnālista ierašanos, lūdza tiesu sēdi pasludināt par slēgtu, tiesnese viņa lūgumu uzskatīja par nepamatotu un noraidīja.

Ceļu satiksmes negadījums, kuru izraisīja Juris Vectirāns, notika 2020. gada 19. jūnija pēcpusdienā Ulbrokā, Institūta ielā 1, kur viņš uz neregulējamas gājēju pārejas ar automobili “Nissan X-Trail” notrieca 86 gadus veco Henriku Putānu, kurš no gūtajām traumām slimnīcā mira. Par cietušo šajā krimināllietā atzīts bojāgājušā dēls Aldis Putāns, kurš Stopiņu novadā pazīstams kā Ulbrokas vidusskolas direktora vietnieks saimniecības jomā.

Cietušais pastāstīja, ka viņa tēvs Henriks Putāns, lai arī bija jau ļoti cienījamā vecumā, vēl bija spēka pilns un turpināja strādāt. Henriks Putāns bija zinātnieks enerģētikas jomā un joprojām strādāja Latvijas Lauksaimniecības universitātes filiālē – Ulbrokas Zinātnes centrā. Starp citu, Henriks Putāns kopā ar kolēģiem strādājis pie izgudrojumiem saules bateriju un paneļu jomā, daudziem viņa izgudrojumiem piešķirts patents, pēdējie no tiem reģistrēti 2019. gadā.

Juris Vectirāns savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā atzina un nožēloja, lai gan tiesas sēdē izskanēja, ka uzreiz pēc avārijas viņš liedzies, ka neesot vainīgs. Negadījumam gan bijuši liecinieki, kas visu labi redzējuši. Kā izrādās, ģenerālis pirms uzbraukšanas sirmgalvim pat neesot bremzējis.

Apsūdzētais un cietušais pirms tiesas sēdes nebija panākuši vienošanos par morālā kaitējuma kompensāciju. Kā liecināja cietušais, Juris Vectirāns viņam kādu summu gan esot piedāvājis, bet ļoti niecīgu. Piedāvātās summas apmērs sēdē netika nosaukts, bet no konteksta varēja nojaust, ka tie bijuši simti, nevis tūkstoši eiro. Cietušais Putāns lūdza tiesu piespriest viņam no apsūdzētā 50 000 eiro. Šo cietušā vīrieša prasību tiesnese noraidīja, tāpat kā viņa lūgumu sodīt Juri Vectirānu ar reālu brīvības atņemšanu.

Uzreiz pēc tiesas sēdes Aldis Putāns paziņoja, ka šo spriedumu pārsūdzēs Rīgas apgabaltiesā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.