Menu
 

Vakcinācijas loterijas likumprojektu izslēdz no Saeimas sēdes darba kārtības

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - saeima.lv Ilustrācija - saeima.lv

Trešdien Saeimas deputāti lēma no plenārsēdes darba kārtības izņemt vakcinācijas loterijas likumprojektu.

Par likumprojekta izslēgšanu no darba kārtības balsoja 59 deputāti, bet pret šo ieceri bija 28 parlamentārieši.

Likumprojekta izslēgšanu rosināja pieci Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputāti. Plenārsēdē parlamentārietis Krišjānis Feldmans (JKP) skaidroja, ka Veselības ministrija dara visu, lai panāktu lielāku vakcinācijas aptveri, un daudzas ministrijas idejas uzskatāmas par labām un pilnībā akceptējamām, tomēr šī ideja neesot izturējusi JKP vētīšanu. Viņam zināms, ka arī citās frakcijās bijuši papildu jautājumi.

Feldmans pateicās veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) par skaidrošanu un šīs "mārketinga idejas" aizstāvēšanu JKP frakcijā, tomēr deputāti ir nosliekušies to neatbalstīt.

Viens no problēmjautājumiem esot izmaksu jautājums, kā arī citās valstīs, kas arī īstenojušas līdzīgu loteriju, pierādījies, ka tas nav efektīvākais instruments vakcinācijas aptveres palielināšanai, teica politiķis. 

Tāpat loterija nerisinot divas būtiskas problēmas - loģistikas izaicinājumus un Krievijas hibrīdkara ietekmē īstenoto dezinformācijas kampaņu. Feldmans skaidroja, ka loterija nerisinās problēmas gadījumos, ja kaut kur nav pieejama vakcīna vai persona netiek līdz vakcinācijas punktam. Tāpat dezinformācijas kampaņa ir atstājusi savu ietekmi, un daļā sabiedrības izveidojusies vēlme nevakcinēties. "Jebkurā sabiedrībā ir cilvēki, kas uzskata, ka nevajag vakcinēties. Šo pārliecību, kur nu vēl dezinformācijas ietekmē, loterija nevar atrisināt," pauda Feldmans.

Vienlaikus viņš akcentēja loterijas morālos aspektus, piebilstot, ka JKP aicina šos līdzekļus labāk novirzīt tam, lai vakcīnas "pienestu" tuvāk cilvēkiem un nodrošinātu, ka ģimenes ārsti vairāk iesaistās vakcinācijas procesā.

Feldmans rosināja atsaukt šo likumprojektu, lai dotu Ministru kabinetam laiku vēlreiz to pārskatīt un, iespējams, pašiem arī noraidīt.

Turpretī par likumprojekta izskatīšanu debatēja opozīcijas parlamentārietis Ivars Zariņš (S), sakot, ka šis projekts ir valdības nekompetences apliecinājums. Viņaprāt, šī loterija ir piedāvājums bezjēdzīgi iztērēt 1,2 miljonus eiro, no kuriem gandrīz pusmiljons eiro tiks tērēts loterijas īstenošanai. Attiecīgi balvu fondam paliktu ap 720 000 eiro.

Zariņš arī vērsās pret JKP, kritizējot viņus par to, ka minētā partija neļauj šodien "šo brāķi" noraidīt. 

Otrdien bažas par šo likumprojektu pauda JKP, sakot, ka viens no neskaidrajiem jautājumiem saistīts ar vakcinācijas loterijai paredzēto finansējumu, liela daļa no kura paredzēta publicitātes un tamlīdzīgu pakalpojumu nodrošināšanai. "Deputāti nav pārliecināti, vai vairāk nekā 400 000 eiro mārketingam utt., ir adekvāta summa," pauda Feldmans.

Partijā arī interesējas par to, kāpēc loterijas organizēšana netiek uzticēta, piemēram, VAS "Latvijas Loto", kam esot gan nepieciešamā pieredze, infrastruktūra, kā arī raidlaiks sabiedriskajos medijos. Neskaidras ir arī atsevišķas likumprojekta juridiskās nianses.

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka jau pirmdien bijušas indikācijas, ka JKP varētu lūgt šo jautājumu izslēgt no darba kārtības, un NA neredz iemeslu iebilst. Viņš piebilda, ka saskaņā ar koalīcijas līgumu, JKP ir tiesības to darīt.

Arī "Jaunā vienotība" (JV) atzina, ka ir gatava iepauzēt ar vakcinācijas pret Covid-19 loterijas likumprojekta skatīšanu Saeimā. Saeimas deputāts, parlamenta Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens TV3 raidījumā "900 sekundes" norādīja, ka plānotās izlozes raidījumu izmaksas, kas radījušas satraukumu JKP, patiešām ir lielas. Šis jautājums, visticamāk, tiks izrunāts pirmdien, 9.augustā, gaidāmajā koalīcijas sanāksmē, kad likumprojekta sagatavotājiem varēs uzdot tiešus jautājumus, sacīja politiķis.

Deputāts apliecināja, ka saskaņā ar koalīcijas līgumu JKP ir tiesības prasīt kāda jautājuma izskatīšanas atlikšanu uz laiku un pārējiem koalīcijas partneriem šāds lūgums ir jārespektē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.