Menu
 

"Augstsprieguma tīkls": Elektroenerģijas cena jūlijā Latvijā bija 2,8 reizes augstāka nekā pirms gada

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā elektroenerģijas cena šogad jūlijā bija 88,32 eiro par megavatstundu (MWh), kas, salīdzinot ar attiecīgo periodu gadu iepriekš, ir 2,8 reizes vairāk, informēja Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" pārstāvji.

"Augstsprieguma tīkla" pārstāvji norādīja, ka 2021.gada jūlijā elektroenerģijas cena otro mēnesi pēc kārtas Latvijā bija vēsturiski augstākā kopš tirgus atvēršanas.

Kompānijā skaidroja, ka cenu pieaugumu Baltijā un Skandināvijā izraisa augstās gāzes cenas, kas kopš pagājušā gada ir pieaugušas vairāk nekā trīs reizes, būtisks oglekļa dioksīda izmešu kvotu sadārdzinājums, kā arī ikgadējie iekārtu apkopes darbi, kā rezultātā kopējo biržas cenu noteic energoavoti ar augstāku piedāvāto cenu.

Neskatoties uz to, ka jūlijā salīdzinājumā ar  jūniju Zviedrijas ceturtajā tirdzniecības apgabalā elektroenerģijas cena ir samazinājusies par 7% un bija 68,04 eiro par MWh, kopumā visā reģionā vērojams cenu pieaugums - Baltijā un Somijā, kā arī Zviedrijas ceturtajā tirdzniecības apgabalā, ar kuriem Baltijai ir starpvalstu savienojumi, elektroenerģijas cena ir palielinājusies par vidēji 15,9%.

"Augstsprieguma tīkla" rīcībā esošā informācija liecina, ka jūlijā Lietuvā elektroenerģijas cena pieaugusi par 13,6% un bija tāda pati kā Latvijā, savukārt Igaunijā cena pieaugusi par 16,9% - līdz 83,78 eiro par MWh. Vienlaikus salīdzinājumā ar jūniju visstraujāk - par 40%, sasniedzot 78,76 eiro par MWh, elektroenerģijas cena ir pakāpusies Somijas tirdzniecības apgabalā. 

Kompānijā norādīja, ka Somijā cenu pieaugums skaidrojams ar starpsavienojumu jaudas samazinājumu ikgadējo apkopju dēļ - caurlaides spēja ar Krieviju praktiski visu jūliju bija 405 megavatu (MW) apmērā no ierastajiem 1300 MW.

Baltijā jūlijā, salīdzinot ar jūniju, bija vērojams 37% elektroenerģijas importa samazinājums no Krievijas, veidojot 215 092 MWh, kamēr imports no Eiropas Savienības valstīm ir pieaudzis par 30% - līdz 1,069 miljoniem MWh.

Kompānijā skaidroja, ka izmaiņas importa struktūrā saistītas ar jūlijā tirgum atvēlētās jaudas samazinājumu par 48% Krievijas-Latvijas šķērsgriezumā atbilstoši tirdzniecības jaudu piešķiršanas metodikai, ko ietekmē plānotās tīklu noslodzes un sistēmas drošuma apsvērumi tīkla darbībai pie augstām gaisa temperatūrām.

Tāpat izmaiņas importa struktūrā ietekmēja tirgum atvēlētās jaudas pieaugums par 26% Zviedrijas-Lietuvas šķērsgriezumā salīdzinājumā ar jūniju, jo jūlijā ierobežojumi remontdarbu dēļ bija mazāki nekā jūnijā.

2020.gada jūlijā Latvijā elektroenerģijas cena bija 31,8 eiro par MWh.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

"Augstsprieguma tīkls" ir arī vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.