Menu
 

Turcija brīdina ES sakarā ar bažām par bēgļu vilni no Afganistānas

  • Autors:  LETA--AFP

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piektdien brīdināja Eiropas Savienību (ES) ievērot agrāk noslēgtās vienošanās par migrantiem un bēgļiem un palīdzēt kaimiņvalstīm, kamēr pieaug bažas par jaunu bēgļu vilni no Afganistānas.

Augošs afgāņu migrantu skaits var būt "nopietns izaicinājums visiem", sacīja Erdogans telefonsarunā ar Grieķijas premjerministru Kiriaku Micotaki. Grieķija jau ir paziņojusi, ka varētu nosūtīt tās piekrastē ieradušos afgāņus atpakaļ uz Turciju, kuru tā uzskata par migrantiem drošu valsti. Erdogans, atsaucoties uz 2016.gada vienošanos, ka ES ieradušies "neregulāri" migranti var tikt nosūtīti atpakaļ uz Turciju apmaiņā pret palīdzību, aicināja ES "patiesi ievērot savas saistības".

Ankara ir vairākkārt apsūdzējusi ES valstis savu saistību nepildīšanā, kuras nosaka šī vienošanās. Tagad, kad pastāv bažas par lielāka skaita afgāņu migrantu ierašanos, ES vajadzētu palīdzēt tādām Afganistānas kaimiņvalstīm kā Irāna tikt galā ar jebkādu jaunu masveidīgu cilvēku pieplūdumu, sacīja Erdogans.

"Jauns migrācijas vilnis ir nenovēršams, ja netiek veikti nepieciešamie pasākumi Afganistānā un Irānā," Erdogans sacīja Micotakim. Turcija jau ir runājusi ar savu kaimiņvalsti Irānu un pastiprina savas robežas apsardzi, piebilda Erdogans. Grieķijas valdība paziņoja, ka "abi līderi apsprieda nepieciešamību atbalstīt [Afganistānas] tiešos kaimiņus, lai afgāņi paliktu iespējami tuvāk mājām".

Pēc tam, kad talibi pārņēma varu Afganistānā, vairāki Eiropas līderi ir aicinājuši veikt pasākumus, lai novērstu 2015.gada situācijas atkārtošanos, kad ES caur Turciju ieradās daudz patvēruma meklētāju no Tuvo Austrumu konfliktiem. 

  

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.