Menu
 

"Amnesty International" nosoda augustā pastrādātos "kara noziegumus" Afganistānā

  • Autors:  LETA/DPA

Augustā, kad Afganistānā sabruka starptautiski atzītā valdība un pie varas nāca talibi, šajā valstī tika pastrādāti "kara noziegumi", secināts cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" trešdien publiskotajā ziņojumā.

Saskaņā ar šo ziņojumu, gan talibi, gan ASV armija un Afganistānas drošības spēki ir atbildīgi par uzbrukumiem, kā rezultātā civiliedzīvotājiem nodarītas lielas ciešanas.

Ziņojumā dokumentēti spīdzināšanas gadījumi un slepkavības, ko pastrādājuši talibi, kā arī civiliedzīvotāju upuri Afganistānas drošības spēku un ASV militāro spēku operācijās.

"Mājas, slimnīcas, skolas un veikali tika pārvērsti par nozieguma vietām, cilvēki tika nogalināti un ievainoti," sacīja "Amnesty International" vadītāja Anjesa Kalamāra.

Viņa aicināja Starptautisko krimināltiesu izmeklēt visus iespējamos kara noziegumus, neatkarīgi, kur tas varētu novest.

Saskaņā ar ANO datiem 2021.gada pirmajos sešos mēnešos Afganistānā nogalināti 1659 civiliedzīvotāji un 3524 ievainoti, kas ir par 47% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Ziņojumā talibi apsūdzēti etnisko un reliģisko minoritāšu pārstāvju un Afganistānas drošība spēku locekļu spīdzināšanā un slepkavībās, ieņemot jaunas pilsētas.

Vienā no incidentiem, kas aprakstīti ziņojumā, Pandžīras provincē kādā ciematā nogalināti vismaz seši civiliedzīvotāji, no kuriem vairāki tika sašauti galvā, krūtīs vai sirdī.

"Šādas slepkavības ir kara noziegumi," norādīts ziņojumā.

Ziņojumā arī dokumentēti četri gaisa uzlidojumi, ko pēdējos gados veikuši ASV un Afganistānas gaisa spēki un kuros dzīvību zaudējuši kopumā 28 civiliedzīvotāji un vēl seši ievainoti.

29.augustā ASV bezpilota lidaparāta uzlidojumā gāja bojā desmit civiliedzīvotāji, tostarp septiņi bērni. ASV Aizsardzības ministrija vēlāk atzina, ka uzbrukumā gājuši bojā bērni, taču pavēstīja, ka atbildīgie netiks sodīti.

Vismaz desmit civiliedzīvotāji gājuši bojā Afganistānas drošības spēku uzbrukumos ar mīnmetējiem.

"Amnesty International" aicina talibus un ASV valdību pildīt savas starptautiskās saistības un nodibināt skaidru un stabilu mehānismu, lai civiliedzīvotāji varētu pieprasītu atlīdzību par nodarīto kaitējumu konflikta laikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.