Menu
 

Pavļuts: Uz nākamo valdības sēdi papildu ierobežojumus negatavojam

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Uz nākamo valdības sēdi 21.decembrī Veselības ministrija šobrīd negatavo nekādus papildu ierobežojumus, portāla "Delfi" raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Nākamajā otrdienā ir valdības sēde. Uz šo valdības sēdi mēs nekādus papildu ierobežojumus negatavojam. Tas, ko mēs gatavojam uz nākamo valdības sēdi, ir priekšlikumu kopums par dzīvi pēc 11.janvāra, bet, protams, ka šīs neziņas apstākļos mums būs jāoperē ar scenārijiem," stāstīja ministrs.

Pavļuts arī atzīmēja, ka kopējais spiediens mīkstināt ierobežojumus šobrīd, kad hospitalizācijas un saslimstības rādītāji stagnē un pat sāk pieaugt, palielinās. "Līdz ar ko ir sajūta, ka pie lēmumu pieņēmējiem nu jau dominē nevis uztraukums par vīrusu, bet uztraukums par to, ka prasības ir par stingru," rezumē politiķis.

Par ierobežojumu atvieglošanu Pavļuts sacīja: "Skatīsimies, tas ir atkarīgs no situācijas, un Veselības ministrijas nostāja, protams, vienmēr būs balstīta, pirmkārt, speciālistu viedoklī, otrkārt, saprātīgā piesardzībā, redzot tos riskus, kas mūs sagaida."

Tāpat ministrs skaidroja, ka vēl nav zināms, kā tieši izpaudīsies omikrona izplatība un tā izraisītā saslimstība, taču kopējā sapratne esot, ka pašreizējie "drošības rīki", proti, drošības pasākumi un pārējie vīrusa izplatību mazinošie rīcības virzieni, aizvien strādā.

Politiķis arī izcēla faktu, ka Latvijā daļa iedzīvotāju ir nesen veikuši vakcināciju, kas no imūnās aizsardzības viedokļa ir labi, taču Latvija aizvien ir sliktākā pozīcijā senioru vakcinācijas aspektos.

Par dzīvi pēc 11.janvāra politiķis sacīja, ka pamatā ir divi scenāriji. Viens - nosacīts stabilitātes scenārijs, ja svētku laikā un janvāra sākumā vīrusa izplatība pieaugs, bet tikai mēreni, neradot jūtamu situācijas izmaiņu slimnīcās - paredz kustību atvieglojumu virzienā.

Šādā gadījumā esot paredzēts tuvoties tādiem drošības pasākumiem, kādi bija vasarā, mīkstinot ierobežojumus cilvēkiem, kas ir vakcinēti. "Tas nozīmētu atkal lielāku cilvēku skaitu veikalos, lielveikali strādā nedēļas nogalēs, varētu pārskatīt darbalaikus atkal no plkst.6 līdz 24, nevis, kā tagad, līdz plkst.23. Faktiski mēs varētu virzīties uz drīzāk tādu scenāriju, kā bija vasarā," sacīja Pavļuts.

Taču ministrs arī iezīmēja konkrētus ierobežojumu mīkstināšanas virzienus, no kuriem plānots izvairīties, aicinot ņemt vērā, šoziem nebūs iespējams pieļaut "nekontrolētu pulcēšanos stāvkoncertos, diskotēkās un naktsklubos". Tā vietā tiek pieļauts, ka varētu potenciāli mīkstināt nosacījumus organizētiem pasākumiem ar sēdvietām.

Sarkanajā režīmā pie mērena vīrusa izplatības pieauguma scenārija, pēc Pavļuta sacītā, būtu jārēķinās, ka saglabāsies pakalpojumu klāstu ierobežojumi. Tāpat ministrs atzīmēja, ka sertifikātu sistēma saglabāsies vismaz līdz vasarai un līdz ar to arī pastāvēs nošķīrums starp vakcinētajiem un nevakcinētajiem.

Savukārt gadījumā, ja situācija strauji pasliktināsies un ja inficēšanās gadījumu skaita pieaugums būs lielāks par 10%, valdība nevarēšot ieviest atvieglojumus un potenciāli būšot jāapsver kādi stingrāki drošības pasākumi. "Ja mēs redzēsim, ka draud nenovēršama slimnīcu pārslodze, tā, kā tas bija septembrī, kad tas viss brieda, (..) es nevaru izslēgt varbūtību, ka mums būs jādomā par kādiem mājsēdes risinājumiem," sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka atbildīgajām institūcijām būtu jāspēj mācīties no kļūdām un operatīvi reaģēt, ja tiks konstatēts, ka Covid-19 izplatība pieaug, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" uzsvēra Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Dumpis atzina, ka Covid-19 izplatība Latvijā ir joprojām augsta un slimnīcās joprojām ir augsts Covid-19 slimnieku skaits, kas rada lielu slodzi. Tāpat jāņem vērā, ka saslimstības rādītāji jau nedēļu nesamazinās. "Delta variants joprojām sagādā lielas problēmas," secināja eksperts.

Slimnīcās arvien pamatā lielākās raizes sagādā nevakcinēti seniori, kas ir galvenā Covid-19 riska grupa. Viņš arī akcentēja, ka diemžēl vakcinācijas aptvere šajā grupā nav tik augsta kā, piemēram, Dānijā un vairāku desmitu procentu šīs grupas iedzīvotāju nevakcinēšanās nozīmē slodzi slimnīcām.

Infektologs uzsvēra, ka pagaidām trūkst konkrētu datu par omikrona varianta bīstamību, tāpēc pašlaik ir grūti teikt, vai šis vīrusa variants ir lipīgāks, jo katram vīrusam ir atšķirīgas "lipīguma robežas". Tas pats attiecas uz iespējamo saslimšanas stiprumu, jo patlaban daudzi iedzīvotāji jau ir vakcinēti. "To redzēsim vēl pēc divām nedēļām. Taču ir skaidrs, ka vēl neviens Covid-19 variants nav tik ātri izplatījies. Dubultošanās dažu dienu laikā - tāds izplatības temps nevienam paveidam nav bijis," teica Dumpis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.