Menu
 

Mārupes novadā aicina nededzināt atkritumus piemājas dārzos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Tuvojoties pavasarim, iedzīvotāji, īpaši privātmāju un mazdārziņu īpašnieki, pēc garās ziemas cenšas sakopt savu pagalmu un apkārtējo teritoriju, taču Mārupes novada pašvaldības pārstāvji aicina nededzināt savāktās pērna gada lapas, sauso zāli un piemājas dārzā ieklīdušos atkritumus. Pašvaldībā lūdz ņemt vērā, ka pilsētu un ciemu teritorijas ir ļoti blīvi apbūvētas un, ja katrs savāktos atkritumus drīkstētu dedzināt, visa apkārtējā teritorijas būtu dūmos. Nepatīkama smaka nav vienīgā blakne atkritumu dedzināšanai, dedzināšana lielos apmēros kaitē apkārtējai videi, cilvēkiem un dabai.

Mārupes novada pašvaldības saistošie noteikumi "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Mārupes novadā” nosaka, ka atkritumus, tai skaitā zaļos atkritumus - lapas, zarus un zāli -, dedzināt ir aizliegts. Dažādās atkritumu komponentes, no tām neatbilstoši atbrīvojoties, kaitē apkārtējai videi un cilvēka veselībai. Dedzinot zaļos atkritumus, palielinās gaisa piesārņojums, ir lielāks ugunsgrēku risks, izdalās tādas ķīmiskas vielas kā ogļūdeņraži, kas kairina acis, degunu, kaklu un plaušas. Turklāt daži no šiem ogļūdeņražiem ir arī kancerogēni, atzīmē pašvaldībā.

Zaļajos atkritumos bieži nonāk arī sadzīves atkritumi, piemēram, plastmasa. Dedzinot plastmasu, veidojas kodīgi dūmi, kas pasliktina gaisa kvalitāti, veicinot nelabvēlīgas klimata pārmaiņas, un atmosfērā izdalās toksiskas gāzes, piemēram, dioksīns, furāns un dzīvsudrabs. Šīs vielas ir īpaši bīstamas, jo ilgstoši uzkrājas organismos, rezultātā kaitējot augiem un veicinot dažādas dzīvnieku, cilvēku saslimšanas, kā arī neiroloģiskus bojājumus.

Pašvaldības pārstāvji aicina iedzīvotājus no zaļajiem atkritumiem veidot piemājas kompostu. Bioloģisko atkritumu savākšanai iespējams izmantot arī Mārupes novada atkritumu apsaimniekotāja - SIA “Eco Baltia vide” - bioloģisko atkritumu savākšanas priekšapmaksas maisus un konteinerus.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.