Menu
 

Saeima makšķerēšanas un zvejas kontroli uztic Valsts vides dienestam

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Zvejniecības likumā, nosakot, ka makšķerēšanas un zvejas kontroli turpmāk veiks Valsts vides dienests (VVD).

Līdz šim ar šo funkciju nodarbojās arī Dabas aizsardzības pārvalde (DAP). Turpmāk DAP atbilstoši savai kompetencei konstatēs un fiksēs pārkāpumus īpaši aizsargājamo dabas teritoriju, sugu un biotopu aizsardzības prasību uzraudzības līmenī, neveicot specializētus zivju resursu aizsardzības un uzraudzības pasākumus.

Attiecībā uz daļu no pārkāpumiem saglabāsies DAP tiesības veikt administratīvā pārkāpuma procesu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai, kā arī tiesības izcelt un iznīcināt nelikumīgos zivju ieguves rīkus, nesākot administratīvā pārkāpuma procesu, ja to īpašnieks nav noskaidrojams.

Savukārt administratīvā pārkāpuma lietu izskatīšana nodota VVD.

Tāpat noteikts, ka administratīvā pārkāpuma lietas par licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumu pārkāpumiem un par makšķerēšanu bez makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību kartes izskatīs Valsts vides dienests vai pašvaldības administratīvā komisija. Šī konkrētā norma stāsies spēkā no 2023.gada 1.janvāra.

Likumā precizētas arī atsevišķas normas attiecībā uz zivju sugu pārvietošanu, pavairošanu un jaunu sugu ieviešanu.

Tāpat vienkāršota procedūra, paredzot, ka vietējo zivju sugu pārvietošanai dabiskajās ūdenstilpēs būs nepieciešams tikai Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" saskaņojums, bet nebūs nepieciešama DAP atļauja.

Savukārt svešzemju vai vietējā areālā nesastopamu zivju sugu ieviešanai, izlaišanai un pavairošanai dabiskajās ūdenstilpēs būs nepieciešama DAP atļauja.

Likumā noteikta arī atbildība par specializētu zivju audzēšanu un ūdensaugu kultivēšanu Latvijas ūdeņos bez attiecīgās pašvaldības izdotas atļaujas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.