Menu
 

Siguldas novadā norisināsies zaļo un dārza atkritumu nodošanas akcija

  • Autors:  LETA
Foto - sigulda.lv Foto - sigulda.lv

Siguldas novadā no 19.aprīļa līdz 26.aprīlim norisināsies zaļo un dārza atkritumu nodošanas akcija, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sindija Brikmane.

Ik gadu Siguldas novada pašvaldība aicina novada iedzīvotājus sakopt savus īpašumus un piegulošās teritorijas, tādējādi rūpējoties par tīru un sakoptu vidi visā novada teritorijā.

Sniedzot atbalstu iedzīvotājiem, kas kopj savam īpašumam piegulošās teritorijas, pašvaldība arī šopavasar sadarbībā ar Siguldas pilsētas SIA "Jumis" organizē akciju, kuras laikā novada iedzīvotāji, uzrādot Siguldas novada ID karti, varēs bez maksas nodot sagrābtās lapas, dārza atkritumus un nelielus zariņus ar stumbra diametru līdz diviem centimetriem un garumu līdz 20 centimetriem atkritumu šķirošanas laukumā "Zemdegas", Siguldā, patstāvīgi tos turp nogādājot un izberot.

Koku zarus ir iespēja nodot arī šķeldošanai uzņēmumam SIA "DGR serviss", iepriekš zvanot uz tālruņa numuru 25 486 277 un vienojoties par zaru nodošanu.

Saskaņā ar joprojām spēkā esošiem apvienoto novadu saistošajiem noteikumiem bijušajā Siguldas novadā - Siguldas pilsētā, Allažu, Mores un Siguldas pagastā - dārza atkritumu - lapu, zāles un augu atlieku - dedzināšana blīvi apdzīvotās vietās un ciematu centros ir aizliegta. Savukārt citā novada teritorijā - Mālpils, Krimuldas, Lēdurgas un Inčukalna pagastā - nav spēkā šāds aizliegums, tomēr iedzīvotāji ir aicināti nededzināt lapas un dārza atkritumus, skaidro Brikmane.

Tā vietā pašvaldība aicina rast iespēju dārzu atkritumus izmantot lietderīgi katram pašam savā dārzā, kas arī ir videi visdraudzīgākais un ekonomiski visizdevīgākais risinājums - kompostēt, izmantot kā mulču vai organisko mēslošanas līdzekli, ierakt vai iestrādāt augsnē, kā arī praktizēt permakultūras pieeju dārzniecībā, zarus - pārstrādāt malkā vai šķeldot.

Neatkarīgi no organizētās dārza atkritumu nodošanas akcijas, pērnās lapas un citus bioloģiski noārdāmos atkritumus Siguldas novada teritorijā var par maksu nodot arī atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem.

Siguldas pilsētā, Siguldas, Mores, Allažu, Mālpils pagastā tos pieņem SIA "Jumis", Inčukalna pagastā - SIA "Clean-R", bet Lēdurgas un Krimuldas pagastā - SIA "ZAAO".

Papildu informācija par šo pakalpojumu pieejama, vēršoties pie attiecīgā atkritumu apsaimniekotāja.

Jau ziņots, ka Siguldas pagasta "Kreiļos" norit zaļo atkritumu kompostēšanas laukuma būvniecība, kurā iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas nodot bioloģiskos dārzu un parku atkritumus - lapas, zarus, nopļauto zāli, augus, bojātus augļus. Plānots, ka laukums tiks atvērts šovasar vai rudens sākumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.