Menu
 

Vai ir vērts ieguldīt ekskluzīvās baļķu guļbūvēs?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Vai ir vērts ieguldīt ekskluzīvās baļķu guļbūvēs?

Brīvdabas atpūtai ekskluzīvas baļķu guļbūves joprojām bieži asociējas ar primitīvām, taisnstūrveida kastēm atpūtniekiem, kuri nemeklē lielas ērtības. Tomēr, strauji attīstoties mūsdienu būvniecībai, šis budžeta kotedžas variants var apmierināt arvien vairāk iemītnieku vajadzības un kļūt par papildu vietu atpūtai vai iemīļotam hobijam. Tāpēc mēs nolēmām šajā rakstā pārskatīt galvenos iemeslus, kāpēc individuālās mājas projekts var būt lieliska izvēle jūsu dārza zemes gabalam.

Lieliska cenas un kvalitātes attiecība

Tie, kas nedaudz vairāk pavēros mazo koka māju būvniecību, ātri pamanīs, ka pārvietojamas mājas piedāvā lielisku cenas un kvalitātes attiecību. Pareizi apstrādāts, kvalitatīvs un regulāri kopts koks mazā koka mājā ļaus justies kā izturīgā, pēc dabas smaržojošā mājā, un koka māju konstrukcijas un vieglāki pamati izmaksās daudz lētāk nekā cita veida mājokļu izveide. Tā ir taisnība, ka, tāpat kā jebkurš cits dabīgs materiāls, koks ir laba augšanas vide puvei, sēnītēm, miltrasai un pelējumam. Tā kā paaugstināts mitrums šiem organismiem nodrošina labākus augšanas apstākļus, ir jāveic profesionāli pasākumi, lai pienācīgi aizsargātu koksni. Tas pats attiecas arī uz koka mājas fasādes kopšanu - labi kopta, ar augstas kvalitātes materiāliem aizsargāta fasādes koksne izskatīsies skaisti arī pēc 30 gadiem.

Individuāls dizains, kas ietaupa naudu

Nav grūti saprast, ka mobilo mājokļu izmaksas ir tieši atkarīgas no to lieluma, griestu augstuma, kvalitātes un aprīkojuma. Tomēr, izvērtējot mājas cenu un kvalitāti, ir svarīgi pievērst uzmanību tam, ka iegādājoties jau projektētu un ražotu koka māju, ir iespējams vienoties par daudziem kompromisiem, kā arī pieņemt pārvietojamās mājas un nevajadzīgo telpu plānojumu. Šī iemesla dēļ mēs iesakām rūpīgi apsvērt individuālas kotedžas projektēšanu atbilstoši jūsu personīgajām vajadzībām. Lai gan no pirmā acu uzmetiena var šķist, ka individuāli projektētas, modernas ekskluzīvas baļķu guļbūves izmaksās ievērojami dārgāk, tā nav taisnība. Projektējot individuālu koka māju, jūs plānosiet savu dzīves telpu atbilstoši savām personīgajām vajadzībām, kā arī maksāsiet par to, kas jums ir vajadzīgs.

Plašs lietojumu klāsts

Daudzi koka kotedžu projekti joprojām tiek uzskatīti par minimālistiskiem īpašnieku salīdzinoši vienkāršo vajadzību dēļ, taču tas nenozīmē, ka to arhitektoniskās un ierīkošanas iespējas ir ierobežotas. Kā norāda eksperti, ir daudz piemēru, kad koka mājas tiek pielāgotas gan vasaras, gan ziemas sezonai, pārvēršot tās par mājīgām un komfortablām atpūtas mājām vai ērtām telpām citām darba un atpūtas aktivitātēm. Individuāla dizaina ekskluzīvas baļķu guļbūves var pārvērst par jūsu ērti iekārtotu darba telpu, sporta zāli, un varbūt pat telpu, kur jūs varat pavadīt laiku kopā ar draugiem. Vissvarīgākais ir izmantot savu iztēli un pielāgot objektu savām individuālajām vajadzībām.

Ekskluzīva baļķu guļbūve – trenažieru zāle

Ir grūti mainīt dzīves ritmu, ja trūkst laika, bet vienmēr ir risinājums - radīt labākus apstākļus aktivitātēm savās mājās. Sports nav izņēmums. Tomēr ir grūti ignorēt faktu, ka smagās vingrošanas trenažieri neietilpst katrā mājā, un pastāvīga to pacelšana vai pārvietošana no vienas telpas uz otru neveicina motivāciju biežāk nodarboties ar vingrošanu.

Tāpēc nelielas ekskluzīvas baļķu guļbūves ir lieliska iespēja radīt papildu vietu savam hobijam, piemēram, uzbūvējot sporta zāli varētu padarīt būt aktīvam(-i) visu gadu daudz vieglāku. Šādai ēkai būs daudz citu priekšrocību, piemēram, jūs ietaupīsiet laiku, sportojot sev ērtā laikā. Svarīgi arī pieminēt, ka koka mājas pārvēršana par savu sporta zāli radīs unikālu telpu jūsu individuālajām vajadzībām – viena no lielākajām šādas sporta zāles priekšrocībām vienmēr būs privātums, kas ir vērtīgs ne tikai ietaupītajam laikam. Tas arī rada iespēju nodarboties ar sportu vienatnē, neuztraucoties par savu fiziskās sagatavotības līmeni vai izskatu treniņu laikā.

Ekskluzīva baļķu guļbūve – birojs

Krasi mainoties dzīvesveidam — vairāk laika pavadot mājās — vairāk uzmanības sāka tikt pievērst personīgo darba vietu izveidei, tāpēc nav pārsteigums, ka daudzi cilvēki nāca klajā ar ideju pārvērst savas koka vasarnīcas par birojiem. Galu galā šādā veidā jums nav jāapvieno jūsu atpūtas zona ar darba vidi.

Plašais būvniecības variantu klāsts ļauj likt lietā savu iztēli un veidot gan šīs koka mājas interjeru, gan eksterjeru - nav jāplāno dzīvojamās telpas ar konkrētu funkcionalitāti, kas bieži vien tiek apvienota ar mājas izskatu.

Projektējot guļbūves māju darbam, īpaši svarīgi ir nodrošināt, lai tajā būtu pietiekami daudz gaismas. Lai gan iebūvētais modernais apgaismojums var paveikt daudz, nav labākas izvēles par lielu dienasgaismas daudzumu. Tas ne tikai ietaupīs elektroenerģiju, bet arī padarīs jūsu biroja telpas daudz lielākas. Ir vērts atzīmēt, ka gaišas interjera krāsas varētu veicināt arī lielāku telpas sajūtu. Lai gan, izvēloties ekskluzīvu baļķu guļbūvi savai darba vietai, varētu izjust tieksmi pēc dabas, nevajadzētu atteikties koku apvienot ar citiem apdares materiāliem mājas interjerā. Tādā veidā pārvietojamās mājas ne tikai kļūs daudz modernākas, bet tām būs arī unikāls interjers.

Ekskluzīva baļķu guļbūve – palīgēka

Lai gan palīgēkas joprojām pārsvarā ir veidotas kā vienkāršas, taisnstūrveida kastes, tās mūsdienās ir teju katrā zemes gabalā. Ir labi zināt, ka palīgēku var viegli izveidot no ekskluzīvām baļķu guļbūvēm, kas izbūvētas jūsu dārzā, un uzglabāt visdažādākās lietas, sākot no malkas un beidzot ar dārza darbarīkiem.

Koka mājas pārbūves par palīgēku lielākā priekšrocība ir platības un telpu individuālais plānojums. Lai gan no praktiskā viedokļa saimniecības ēkas projektēšana nav galvenā prioritāte, tomēr tā ir nozīmīga. Bezgaumīgs, nepiemērots pieliekamais var pilnībā sabojāt skatu pagalmā. Ne mazāk uzmanības jāpievērš šādas ēkas interjeram.

Ja nolemjat ierīkot šādu ēku savā pagalmā, svarīgi zināt, ka mājai tās nelielo izmēru dēļ būvatļauju nevajadzēs. Šādai ēkai ir jāievēro noteiktais attālums (to nevar būvēt tuvāk par trim metriem no zemes gabala robežas). Ja attālums ir mazāks, pirms būvniecības uzsākšanas jāsaņem rakstveida piekrišana no kaimiņu zemesgabala īpašnieka(-ces). Jāievēro arī uguns izplatības attālums.

Atpūtas māja jūsu dārzā

Izlemjot projektēt savas ekskluzīvās baļķu guļbūves, neierobežojiet savu izvēli. Individuāli projektētas ekskluzīvas baļķu guļbūves un kotedžas var būt diezgan modernas, ar lieliem panorāmas logiem, dažādu formu terasi vai pat vairākām durvīm un logiem, kas dekorēti ar tradicionāliem, klasiskiem vai moderniem elementiem.

Šo laiku progresīvās būvniecības tehnoloģijas ļauj piepildīt jūsu lielākās fantāzijas, pat ja tā ir pasaku māja, par kuru sapņojuši jūsu bērni. Izvēloties šādu kotedžas dizainu savā zemes gabalā, mūsdienīgas pārvietojamās mājas var kļūt ne tikai par lielisku rotaļu istabu mazajiem, bet arī funkcionēt kā papildu dzīvojamā telpa, kurā izmitināt ciemos atbraukušos draugus vai radus.

Pievēršot lielu uzmanību šādu kotedžu ārienei, ir jāparūpējas arī par kvalitatīvu koka aizsardzību. Novecojošs koks pakāpeniski maina krāsu un izskatu, ko īpaši ietekmē izmantotie aizsarglīdzekļi. Kā norāda speciālisti, izvēloties koka apdares materiālus, visbiežāk uzdots jautājums, ir vai mājai piemērotāka ir caurspīdīga vai necaurspīdīga apdare.

Runājot par baļķu caurspīdīgu aizsardzību, speciālisti iesaka šādu apdari uzklāt uz gludākas, ēvelētas virsmas. Patiesība ir tāda, ka caurspīdīgā pārklājuma izturība ir īpaši atkarīga no klimatiskajiem apstākļiem, piemēram, guļbūves apdares puse, kas ir reti saules apspīdētajā pusē, pat pēc 15 gadiem var nebūt nekādu izmaiņu, savukārt saulainā, dienvidu puse pēc pāris gadiem būs jāatjauno. Tomēr viena no galvenajām caurspīdīgā pārklājuma priekšrocībām ir tā, ka plāna slāņa pārklājumu ir daudz vieglāk nomainīt nekā ar necaurspīdīgu pārklājumu, jo tas nevis nolobās, bet vienkārši izbalē vai izbalē no saules.

Vēl viens, ne mazāk svarīgs kritērijs, izvēloties apdares slāni, varētu būt tas, cik bieži tas būs jāatjauno, piemēram, caurspīdīga apdare ir jāatjauno daudz biežāk nekā necaurspīdīga. Taču ieteicamāki nekā caurspīdīgi koksnes aizsardzības līdzekļi, pēc speciālistu domām, ir tonētās lakas. Tas ir tāpēc, ka tajos esošais pigments (t.i., krāsas daļiņas) labāk aptur ultravioleto (UV) starojumu, kas noārda koka virsmas šūnas. Jo vairāk ir krāsainu daļiņu, jo lēnāk koksnes virsma noveco. Citiem vārdiem sakot, jo spēcīgāka un mazāk caurspīdīga ir koka krāsas krāsa, jo labāk šī koksne ir aizsargāta no saules. Šajā gadījumā pati koka māja kļūst izturīgāka.

Mājas aizsarglīdzekļu efektivitāti un izturību ietekmē arī aizsarglīdzekļos izmantotās krāsas saistvielas kvalitāte, jo tā veido vairāk vai mazāk blīvu plēvi, kas aizsargā koka virsmu no ārējā mitruma. Šī aizsardzība ir svarīga, jo pastāvīgas mitruma svārstības izraisa koksnes izplešanos un saraušanos, kas noved pie tā, ka koksne sadalās.

Atvērtas ekskluzīvas baļķu guļbūves

Kurš teica, ka koka kotedžām nevar būt atvērts dizains? Jā, šī ir ļoti moderna pieeja ekskluzīvām baļķu guļbūvēm, bet, ja galvenais laiks, ko jūs pavadāt savā dārza zemes gabalā, ir ģimenes tikšanās siltajā sezonā, tā ir lieliska ideja, lai sniegtu vēl lielāku komfortu.

Lai gan šāda veida atpūtas mājas tiks izmantotas tikai siltajā sezonā, neizvēlieties pagaidu āra mēbeles vai “peldošu” āra galdu. Labi aprīkota atpūtas telpa ar galdiem un ērtiem krēsliem pacels jūsu ģimenes pulcēšanos pilnīgi jaunā līmenī. Neaprobežojiet sevi ar pārvietojamās mājas āru, ieguldiet arī interjerā. Jūs būsiet pārsteigts(-a), cik daudz pārmaiņu spēj dot mūsdienīgas lampas, mājīgi spilveni un citi dekoru elementi.

Kāpēc tajās ir vērts investēt?

Ņemot vērā, ka pārvietojamās mājas mūsu valstī kļuva populārākas tikai pirms dažiem gadiem, nav pārsteidzoši, ka joprojām ir daudz mītu, kas liek vilcināties ar koka mājas izvēli savām vajadzībām. Tomēr, ņemot vērā arvien pieaugošās celtniecības iespējas un šādu kotedžu ārkārtīgi plašo pielietojumu, ekskluzīvas baļķu guļbūves var uzskatīt par lielisku ieguldījumu, kas ļauj maksimāli apmierināt jūsu individuālās vajadzības.

Tiem, kas vēlas būt vairāk informēti par pārvietojamo mājokļu cenām, ir vērts zināt, ka tirgū ir pieejami daudz piedāvājumu praktiski katram budžetam. Pārvietojamās mājas parasti tiek iedalītas piecās cenu kategorijās, kas svārstās no 5000 līdz 20 000 eiro, tāpēc katrs var atrast individuālu izvēli atkarībā no sava budžeta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.