Menu
 

Saeima Krievijas agresiju Ukrainā atzīst par genocīdu pret ukraiņu tautu un atbalsta pilsonības atņemšanu kara noziegumu atbalstītājiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien vienbalsīgi pieņēma paziņojumu par Krievijas Federācijas agresiju un kara noziegumiem Ukrainā, paužot solidaritāti ar Ukrainu un ukraiņu tautu. Paziņojumā Saeima atzīst, ka Krievija šobrīd veic genocīdu pret ukraiņu tautu.

Paziņojumā pausts atbalsts demokrātisko valstu iniciatīvai apvienot centienus, vācot un izmeklējot pierādījumus par kara noziegumiem, kurus visā Ukrainas teritorijā veikusi Krievijas Federācija, informēja Saeimas preses dienests. Parlamentārieši novērtē Starptautiskās krimināltiesas sākto izmeklēšanu par Ukrainā pastrādātajiem kara noziegumiem un pauž pārliecību, ka visi, kas pastrādājuši noziegumus pret cilvēci un kara noziegumus, kā arī ir atbildīgi par to veikšanu vai neapturēšanu, tiks saukti pie atbildības.

Saeima kategoriski nosoda Krievijas militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas režīma atbalstu un iesaisti.

Paziņojumā uzsvērts, ka Krievijas neattaisnojamais iebrukums Ukrainas teritorijā ir rupjš Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums, kas ir klajā pretrunā ar Krievijas saistībām, kas izriet no ANO Statūtu un starptautisko tiesību normām.

“Latvija un tās sabiedrība ir parādījusi savu nelokāmo atbalstu, lojalitāti un solidaritāti ar Ukrainu un tās tautu. Ar šī paziņojuma pieņemšanu, turklāt vienbalsīgu, mēs turpinām to darīt. Nedrīkst aizmirst arī galveno pašreizējo prioritāti – aizsargāt Ukrainas iedzīvotājus no turpmākiem noziegumiem pret cilvēci un palīdzēt Ukrainai atbrīvot savu zemi no okupantiem,” pēc paziņojuma pieņemšanas sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

“To var panākt tikai steidzami un krasi paplašinot ieroču piegādes Ukrainai un Eiropas Savienībai nekavējoties pārtraucot fosilo energoresursu importu no Krievijas. Turpināta Krievijas kara mašīnas finansēšana ir morāli neattaisnojama un stratēģiski tuvredzīga. Lai atteiktos no tā, Rietumvalstu līderiem būs vajadzīga ievērojama politiskā drosme,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs.

“Mēnešiem ilgi bijusi vilcināšanās ar ieroču piegādēm, baidoties izprovocēt Putinu, bet, pieaugot zvērībām no Krievijas puses, šī piesardzība vairs nav ne attaisnojums, ne pamatojums, un tā neattaisno genocīda izvēršanās pieļaušanu pašā Eiropas sirdī Ukrainā,” pauda R.Kols.

Saeima aicina eiroatlantisko kopienu un tās partnerus steidzami noteikt visaptverošas sankcijas pret Krieviju, lai apturētu tās armijas spēju turpināt militāro agresiju Ukrainā. Tostarp aicināts palielināt militāro, finansiālo, humāno un diplomātisko atbalstu Ukrainai, vienbalsīgi atbalstīt iniciatīvas, kas nosoda Krievijas militārās darbības Ukrainā un izolē Krieviju no starptautiskajām un reģionālajām organizācijām, kā arī pieņemt līdzvērtīgus lēmumus un noteikt līdzvērtīgas sankcijas pret Baltkrieviju kā Krievijas militārās agresijas atbalstītāju.

Tāpat parlamentārieši aicina Eiropas Savienības dalībvalsts nekavējoties pārtraukt Krievijas naftas un gāzes importu, vēsta Saeimas preses dienests.

Saeima paziņojumā nosoda Krievijas ļaunprātīgu veto tiesību izmantošanu ANO Drošības padomē un aicina paātrināt ANO reformu īstenošanu.

Paziņojumā deputāti pamatojas uz plašām liecībām un pierādījumiem par Krievijas armijas pastrādātajiem masveida brutālajiem noziegumiem – Ukrainas civiliedzīvotāju, tostarp sieviešu un bērnu, slepkavībām, spīdzināšanu, seksuālu vardarbību un apgānīšanu Bučā, Irpinā, Mariupolē un citviet. Latvijai kā ANO, Eiropas Padomes, Eiropas Savienības un NATO dalībvalstij, kas aizstāv demokrātiskās vērtības, nav pieņemama Krievijas Federācijas rīcība, īstenojot Ukrainas cilvēku masveida iznīcināšanu, uzsvērts paziņojumā.

Parlamentārieši paziņojumā godina Ukrainas aizstāvju un iedzīvotāju drosmi un varonību un piemin visus Krievijas agresijas upurus Ukrainā.

Saeima ceturtdien otrajā – galīgajā – lasījumā arī atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Pilsonības likumā. Tie paredz, ka Latvijas pilsonību varēs atņemt personām, kas atbalsta kara noziegumus vai citus starptautiski sodāmus noziegumus pret citu demokrātisku valsti.

Latvijas pilsonību personai varēs atņemt, ja tā sniegusi būtisku finansiālu, materiālu, propagandisku, tehnoloģisku vai cita veida atbalstu valstīm vai personām, kuras ir veikušas darbības, tai skaitā genocīdu, noziegumu pret mieru, noziegumu pret cilvēci, kara noziegumu, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu. Tāpat to varēs darīt gadījumos, ja persona pati ir piedalījusies iepriekš minēto darbību veikšanā. Informāciju par to, ka attiecīgā persona veikusi kādu no minētajām darbībām, sniegs valsts drošības iestādes. Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neapturēs tā darbību.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, norāda Saeimas preses dienests.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.