Menu
 

Baltijas valstu iedzīvotāji uzskata, ka ir vairāk iesaistīti apkārtējās vides saglabāšanā nekā citu valstu iedzīvotāji

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Baltijas valstu iedzīvotāji uzskata, ka, salīdzinot ar citu valstu iedzīvotājiem, viņi vairāk rūpējas par apkārtējās vides saglabāšanu. Vietējo uzņēmumu un valdības ieguldījums šajā jomā visās Baltijas valstīs tiek uzskatīts par mazāku nekā personīgais ieguldījums, liecina informācijas un konsultāciju uzņēmuma “Kantar” pētījums. Kopumā ražotāju un pakalpojumu sniedzēju zaļā domāšana vissvarīgākā ir lietuviešiem.

Aptaujā respondentus lūdza novērtēt dažādu institūciju un pašu iedzīvotāju ieguldījumu vides aizsardzībā, un tika noskaidrots, ka Lietuvas iedzīvotāji savu ieguldījumu vides aizsardzībā vērtē visaugstāk. 53% Lietuvas iedzīvotāju uzskata, ka viņi ļoti apņēmīgi rūpējas par vides saglabāšanu, savukārt Igaunijā un Latvijā tādu ir attiecīgi 46% un 47%.

Salīdzinot Baltijas valstu rezultātus ar 2021. gada rudenī “Kantar Public” veiktā pētījuma “Mūsu planēta” rezultātiem, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji par savu ieguldījumu vides aizsardzībā ir ievērojami augstākās domās nekā Zviedrijas, Vācijas un Nīderlandes iedzīvotāji, kur tikai 22%-23% iedzīvotāju uzskata ieguldījumu vides aizsardzībā par nozīmīgu. Polijā aptuveni trešā daļa (34 %) iedzīvotāju uzskata, ka viņi ir ļoti draudzīgi videi.

22% lietuviešu, 19% igauņu un 15% latviešu uzskata, ka viņu valsts valdības ieguldījums vides aizsardzībā ir ļoti liels. Tomēr tikai aptuveni katrs desmitais Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotājs uzskata, ka lielie vietējie uzņēmumi ir ļoti ieinteresēti vides saglabāšanā.

Vērtējumi par valdības un uzņēmumu darbību vides jomā Baltijas valstīs un citviet Eiropā būtiski neatšķiras. Tomēr Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji valdības centienus rūpēties par vidi novērtēja nedaudz augstāk nekā pārējās Eiropas valstis, norāda “Kantar”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.