Menu
 

Lielbritānijas izlūki: Krievijas mēģinājumi panākt sankciju mīkstināšanu liecina par to efektivitāti

  • Autors:  LETA/Ukrainska Pravda

Krievija ir parādījusi gatavību izmantot globālo pārtikas drošību savu politisko mērķu sasniegšanai, tomēr tās centieni panākt sankciju mīkstināšanu nozīmē, ka tās ir iedarbīgas, liecina jaunākais Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas apskats par situāciju Ukrainas frontē.

"Krievijas mēģinājumi panākt starptautisko sankciju bardzības samazināšanu arī izgaismo satricinājumus, kādus sankcijas rada režīmam," ministrija svētdien informēja tviterī.

Britu eksperti secinājuši, ka "Krievija ir parādījusi gatavību izmantot ietekmi uz pasaules pārtikas drošību savu politisko mērķu vārdā un tad izlikties par saprātīgu spēlētāju un vainot Rietumus par jebkādām neveiksmēm'.

Tiek atgādināts, ka 25.maijā Krievijas ārlietu viceministrs Andrejs Rudenko paziņoja, ka Krievija ir gatava nodrošināt humāno koridoru Melnajā jūrā kuģiem ar pārtiku, ja vien tiks atceltas Krievijai noteiktās sankcijas. Ministrs arī lūdza Ukrainu atmīnēt teritoriju ap Odesas ostu, lai varētu notikt kuģu satiksme.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija norādīja, ka Rudenko prasība atbilst "mūsdienu Krievijas vēstījuma stratēģijai: sarežģīt sabiedrības izpratni, ieviešot alternatīvu naratīvu, lai cik nepārliecinošs tas būtu".

Ukrainas mērķis jūras mīnēšanā bija novērst nepārtrauktus ticamus draudus, ka Krievija rīkos amfībiju uzbrukumus no Melnās jūras, uzstāja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Sestdien 80 minūtes ilgā telefonsarunā Krievijas prezidents Vladimirs Putins Francijas prezidentam Emanuelam Makronam un Vācijas kancleram Olafam Šolcam teicis, ka pasaules pārtikas krīzes iemesls ir Krievijai noteiktās starptautiskās sankcijas un "Rietumvalstu meīgā ekonomikas un finansu politika".

Saruna notikusi pēc Makrona un Šolca ierosmes, bet pirmais par to paziņojis Kremlis, kas norādījis, ka Putins paudis gatavību "palīdzēt meklēt iespējas netraucēti eksportēt labību, arī Ukrainas labību no Melnās jūras ostām".

Vienlaikus Kremļa saimnieks licis noprast, ka spriedzi pasaules pārtikas tirgū, viņaprāt, palīdzētu mazināt Krievijas minerālmēslojuma un lauksaimniecības ražojumu eksportam noteikto sankciju atcelšana.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.