Menu
 

Igaunijā aicina nacionalizēt minerālmēslojumu, kuru sankciju dēļ nevar izvest no ostām

  • Autors:  LETA/BNS

Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kamera aicinājusi Ekonomikas un komunikāciju ministriju un Lauku lietu ministriju amonija nitrātu, kuru Krievijai un Baltkrievijai noteikto dēļ nevar izvest no Mūgas un Sillamē ostām, nacionalizēt un izmantot Igaunijas zemkopībā.

Kameras rīcībā esošā informācija liecina, ka divās vietās tiek glabāti 69 000 tonnu minerālmēslojuma, kas var apmierināt Igaunijas lauksaimniecības sektora gada pieprasījumu pēc amonija nitrāta.

Situācijā, kad Igaunijai par augstu cenu ir jāiegādājas amonija nitrāts no valstīm, pret kurām nav vērstas sankcijas, nav saprātīgi ostās esošo minerālmēslojumu atzīt par bīstamiem atkritumiem un apmaksāt tā utilizāciju, lai gan tas noderētu lauksaimniecībā, aicinājumu pamatoja Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kamera.

Lai garantētu Igaunijas iedzīvotāju drošību, Sillamē un Mūgas ostās esošais amonija nitrāts pēc iespējas ātrāk ir jāpārvieto. Kameras vērtējumā to var izdarīt divos veidos: nosūtīt minerālmēslojumu uz tā izcelsmes valsti vai trešo valsti, kura nav noteikusi sankcijas Krievijai un Baltkrievijai, vai arī sadalīt minerālmēslojumu Igaunijas izplatītājiem, kuriem interesētu tā pārdošana un kuriem ir iespējas to droši pārvietot.

Lai gan Igaunijas lielākie minerālmēslojuma tirgotāji ir vienojušies nepārdot Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes preces, uzņēmēji esot gatavi pieļaut izņēmumu, lai garantētu iedzīvotāju drošību. Ja Sillamē un Mūgas ostas glabāto amonija nitrātu nacionalizētu, operatoriem to būtu vieglāk pārdot Igaunijas tirgū. Ja to atzītu par valstij piederošu, minerālmēslojumu varētu pārdot, piemēram, izsolē.

Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kamera aicina lēmumu pieņemt steidzami, lai to varētu izmantot jau šoruden ziemāju sēšanas laikā, kas sākas augustā un turpinās līdz oktobrim.

Jau iepriekš tika vēstīts, ka Mūgas ostā ir vairāki tūkstoši tonnu amonija nitrāta, kuru nevar izvest minerālmēslojuma īpašniekam un termināļa operatoram noteikto sankciju dēļ.

Jo ilgāk amonija nitrāts atrodas vienā vietā, jo lielāki ir eksplozijas riski. Minerālmēslojuma uzglabāšanai ir stingri nosacījumi, piemēram, krājuma augstums, cik maisus drīkst kraut virsū, cik ilgi mēslojumu var uzglabāt vienā vietā, pieļaujamais mitruma un temperatūras līmenis, kā arī pārbaužu biežums. Ja amonija nitrāts vienā vietā atrodas ilgāk nekā sešus mēnešus, ir jāveic detonācijas risku papildu pārbaudes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.