Menu
 

Krievija bloķē Kodolieroču neizplatīšanas līguma pārskata konferences galadokumentu

  • Autors:  LETA/AFP/DPA

Krievija bloķējusi ANO Kodolieroču neizplatīšanas līguma pārskata konferences galadokumentu, piektdien, noslēdzoties konferencei, paziņojis tās priekšsēdētājs Gustavo Zlauvinens.

"Man par dziļu nožēlu šī konference nav spējusi rast konsensu," atzina Zlauvinens.

Kodolieroču neizplatīšanas līgumu parakstījusi 191 ANO dalībvalsts, un tā pārskata konference notiek reizi piecos gados. Tās mērķi ir novērst kodolieroču izplatīšanos, veicināt pilnīgu kodolatbruņošanos un vairot sadarbību miermīlīgas kodolenerģijas izmantošanā.

Šī gada pārskata konference sākās 1.augustā un ilga četras nedēļas.

Konferences noslēgumā Krievijas pārstāvis Igors Višņeveckis paziņoja, ka galadokumenta projekts neesot "līdzsvarots".

"Mūsu delegācijai ir viens būtisks iebildums pret vairākiem paragrāfiem, kas pēc savas iedabas ir atklāti politiski," norādīja Višņeveckis, piebilstot, ka Krievija nav vienīgā valsts, kas nav apmierināta ar dokumentu.

Kā vēsta informēti avoti, Maskava īpaši iebildusi pret punktiem, kas attiecas uz Ukrainas Zaporižjes atomelektrostaciju (AES), kuru savā kontrolē sagrābis Krievijas karaspēks.

Galadokumenta projekts pēdējā versijā bija pausts "liels satraukums" par karadarbību Ukrainas AES apkārtnē, kā arī par Ukrainas kontroles zaudēšanu pār šādiem objektiem un no tā izrietošajām negatīvajām sekām.

Konferences laikā tika apspriesti arī citi aktuāli jautājumi, tostarp Irānas kodolprogramma un Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumi.

Arī iepriekšējā pārskata konferencē, kas notika 2015.gadā, dalībnieki nespēja panākt vienošanos vairākos būtiskos jautājumos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.