Menu
 

Pārtikas nodrošināšana kļūst par nacionālās drošības jautājumu

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai Latvijas iedzīvotājus pēc iespējas mazāk ietekmētu ekonomistu un finanšu ekspertu prognozētās pārtikas cenu un inflācijas pieauguma sekas tuvākajā nākotnē, kā arī pārtikas produktu piegāžu riski, Zemkopības ministrija ir parakstījusi sadarbības memorandu starp ministriju un Latvijas pārtikas ražotājiem un tirgotājiem. Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, kas ir izraisījusi neprognozējamu pārtikas ražošanas izejvielu un resursu cenu pieaugumu, tā radot aizvien pieaugošu pārtikas ražošanas pašizmaksas kāpumu, memoranda mērķis ir veicināt pirmās nepieciešamības pārtikas preču pieejamību patērētājiem, kā arī atbalstīt pārtikas ražotājus ģeopolitiskās krīzes ekonomisko seku pārvarēšanā.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) atzīst, ka spēja nodrošināt iedzīvotājus ar Latvijā ražotiem pirmās nepieciešamības pārtikas produktiem ir kļuvusi par valsts drošības jautājumu. "Šis memorands ļaus Latvijas pārtikas ražotājiem un mazumtirgotājiem elastīgi reaģēt uz pārtikas ražošanas cenu straujajām izmaiņām un veicinās pirmās nepieciešamības pārtikas preču nepārtrauktu pieejamību patērētājiem Latvijas mazumtirdzniecības veikalos," informēja zemkopības ministrs.

Sadarbības memorandā paredzēts veicināt pirmās nepieciešamības pārtikas preču olu, gaļas, zivju, piena, graudu un maizes produktu grupās nepārtrauktu pieejamību pircējiem mazumtirdzniecības veikalos. Turklāt memorandā paredzētas vairākas ražotāju un tirgotāju apņemšanās, kas aizsargās pircējus no strauja cenu pieauguma. Pārtikas ražotāji apņemas pārtikas preču cenu pārskatīšanas piedāvājumā iekļaut pamatotu un izsekojamu cenu pārskatīšanas pamatojumu, kā arī piemērot saprātīgu uzcenojumu pārtikas precēm. Paredzēts, ka noslēgtais sadarbības memorands ļaus Latvijas pārtikas ražotājiem piegādāt produktus mazumtirdzniecības veikaliem par cenām, kas atbilst to reālajai pašizmaksai, nevis zem tās, un saglabāt vietu pārtikas produktu tirgū Latvijā.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas valdes priekšsēdētāja Ināra Šure uzsver, ka memorands ir svarīgs dokuments, kas ļaus sabalansēt visu tirgus dalībnieku intereses: "Šobrīd ir ļoti sarežģīta ģeopolitiskā situācija; mēs visi esam vienā laivā, un šī laiva šūpojas. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mēs spētu mūsu iedzīvotājus nodrošināt ar pārtiku, lai tā būtu bez pārtraukumiem pieejama veikalos un lai tieši mūsu vietējo ražotāju preces būtu pieejamas veikalos. Šis kompromiss, kas tika panākts memoranda parakstīšanas gaitā, ir ļoti svarīgs gan pārtikas tirgotājiem, gan ražotājiem."

Savukārt tirgotāji apņemas piemērot saprātīgu uzcenojumu pārtikas precēm. Latvijas Tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs uzsver tieši vietējo pārtikas ražotāju produkcijas nozīmi pirmās nepieciešamības preču nodrošināšanā: "Jāsaka, ka mūsu asociācijas biedri jau vairāk nekā desmit gadus piedalās kustībā "Atbalsti vietējo", tāpēc mēs uzskatām, ka arī šobrīd ir īpaši jāatbalsta vietējie ražotāji šajā grūtajā periodā. Turklāt mēs uzskatām, ka ne tikai Zemkopības ministrijai, bet arī visai koalīcijai būtu jāpiedalās šajā kustībā, un svarīgākais solis šajā virzienā būtu pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšana pirmās nepieciešamības produktiem – gaļai, zivīm, pienam un citām Latvijai raksturīgām pārtikas precēm. Ir jāsaprot, ka, ja būs kādas problēmas ar pārtikas loģistiku, mēs spēsim iedzīvotājiem visātrāk nodrošināt pārtiku tieši ar vietējo produkciju. Tāpat degvielas cenas kāpums var kļūt par būtisku faktoru, lai vietējā pārtika būtu nopērkama veikalos par pieejamu cenu, tāpēc vietējo ražotāju nozīmi šajā situācijā nav iespējams pārvērtēt."

Memoranda parakstītāji uzsver, ka pārtikas nodrošināšana iedzīvotājiem ir tikpat svarīga cik valsts aizsardzība vai gāzes piegāde, tādēļ ir būtiski, lai valsts jebkuros apstākļos spētu nodrošināt savus iedzīvotājus ar pārtiku un lai to būtu iespējams izdarīt īsā laikā. Un to vislabāk spēj īstenot tieši vietējie pārtikas ražotāji.  

Lai neveidotos atsevišķu pirmās nepieciešamības preču deficīta situācijas, kuras rada paši iedzīvotāji, ļaujoties nepamatotai ažiotāžai un nevajadzīgai panikai, memoranda parakstītāji aicina cilvēkus pārdomāt un veidot saprātīgus pārtikas krājumus, kam nevajadzētu pārsniegt divu nedēļu periodu, jo gan ražotāji, gan tirgotāji apņemas garantēt pārtikas pieejamību. Vienlaikus tiek uzsvērts, ka tuvākajā nākotnē sagaidāms pārtikas produktu cenu pieaugumu, taču sadarbības memorands rada stingru pamatu tam, lai novērstu nekontrolētu cenu pieaugumu pirmās nepieciešamības produktiem.

Memorandu parakstījušās puses – ražotāji, tirgotāji un Zemkopības ministrija – apņemas arī veidot pastāvīgu diskusiju platformu, kur paredzēts operatīvi apspriest aktuālos jautājumus, izvērtēt situāciju un meklēt risinājumu problēmu gadījumos, kā arī uzturēt dialogu starp ražotājiem, tirgotājiem un valdības pārstāvjiem.

Sadarbības memorandu parakstīja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, Latvijas pārtikas ražotāji – Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas valdes priekšsēdētāja Ināra Šure, kooperatīvās sabiedrības "Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība" valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks un biedrības "Latvijas Apvienotā putnkopības nozares asociācija" valdes priekšsēdētājs Jānis Gaigals –, kā arī tirgotāji – Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis, Latvijas Tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs un Latvijas Mazumtirgotāju biedrības valdes locekļi Imants Kelmers un Laila Vārtukapteine.

 

 

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.