Menu
 

LTRK: Tikai ar ieguldījumiem izglītībā, zinātnē un cilvēkos var nopelnīt vairāk

  • Autors:  LETA
Foto - facebook.com/LTRKinfo Foto - facebook.com/LTRKinfo

Latvijas uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) vērš uzmanību, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) ietekmē atliktais valdības lēmums par obligātā dabaszinātņu eksāmena ieviešanu ir pretrunā ar solījumiem un plāniem par valsts reindustrializāciju, zinātņietilpīgo ražošanu un eksportu, un neveicina valsts labklājības pieaugumu, jo tikai ar ieguldījumiem izglītībā, zinātnē un cilvēkos var nopelnīt vairāk un pārstāt audzēt ārējos parādus, pavēstīja LTRK pārstāvji.

Pēdējos 20 gadus uzņēmēji ir aicinājuši valdības uzlabot dabaszinātņu izglītības kvalitāti, lai Latvijā varētu attīstīt zinātņietilpīgu, eksportspējīgu tautsaimniecību un veidot spriestspējīgu sabiedrību. Lai arī priekšvēlēšanu periodos valdības šos ierosinājumus ir atbalstījušas un iekļāvušas savās programmās, pēcvēlēšanu periodā šie jautājumi ir ignorēti vai tiem nav pievērsta nepieciešamā uzmanība.

LTRK pārstāvji norāda, ka ilglaicīgās vienaldzības rezultātā šobrīd vērojama katastrofāla situācija - Latvijā trūkst eksakto zinātņu pedagogu, vairāk nekā puse šajā jomā strādājošo ir pirmspensijas vecumā, fizikas eksāmenu kārto pusē vidējās izglītības iestāžu un ar labu rezultātu to nokārto 265 skolēni, kam jāaizpilda 3500 budžeta vietas. Latvija ir pēdējā vietā Eiropas Savienībā dabaszinātnes un inženierzinātņu studējošo proporcijā. Šāda situācija nav savienojama ar tautsaimniecības attīstību un kompetenta darbaspēka pieaugumu, kas Latvijai nepieciešams.

Vienlaikus Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter" pauž atbalstu obligāta dabaszinātņu eksāmena noteikšanai vidusskolas beidzējiem. Vienlaikus premjers sagaida, ka valdības sēdē notiks pilnvērtīgas diskusijas, ar visu ieinteresēto pušu dalību, par valsts tautsaimniecībai nozīmīgo jautājumu. 

Valdībā šo jautājumu plānots skatīt nākamnedēļ.

LTRK ir apvienojušies gandrīz 6000 biedru - visu Latvijas reģionu un nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi, asociācijas, pilsētu uzņēmēju klubi, un citas uzņēmēju apvienības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.