Menu
 

Nedēļas nogalē Eiropā novēroti vairāk nekā 4,6 miljoni putnu, Latvijā – 37 000

  • Autors:  LETA
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ar 4,6 miljoniem novērotu putnu oktobra pirmajā nedēļas nogalē šoruden noslēgušās Eiropas Putnu vērošanas dienas, kas norisinājās Eiropā un Centrālajā Āzijā, tostarp arī Latvijā, informēja Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) komunikācijas konsultante Kitija Balcare.

Šogad kopumā 19 000 dalībnieku novērojuši 4,6 miljonus putnu, tai skaitā, Latvijā 386 dalībnieki kopumā ziņojuši par 37 150 putniem, kas pārstāv vairāk nekā 140 sugas. Latvijā skaitliski visbagātīgākie novērojumi šoruden bijuši par mājas strazdiem (4274), ķīvītēm (2334) un kajakiem (2176).

LOB ornitologs un Eiropas Putnu vērošanas dienu koordinators Andris Dekants skaidroja, ka, ņemot vērā to, ka oktobra pirmās dienas nelutināja ar saulainiem laikapstākļiem, arī rudens migrācijas novērojumu šoruden ir mazāk. Taču gājputnu migrācija vēl aizvien turpinās.

"Aicinām putnu vērotājus ne tikai priecāties par putnu ceļiem, bet arī ziņot par saviem novērojumiem portālā "Dabasdati.lv", pieliekot roku sabiedriskajai zinātnei un tādējādi palīdzot ornitologiem apkopot visaptverošākus datus tālākai izpētei," mudina Dekants.

Eiropas Putnu vērošanas dienās novērotie putni tiek uzskaitīti un apkopoti gan katrā dalībvalstī, gan visā reģionā kopumā, izceļot arī neparastāko putnu sugu novērojumus. Šogad pasākuma koordinatoru centra uzdevumu pildīja Slovākija.

Pērn kopumā 28 000 dalībnieku novērojuši 7,29 miljonus putnu, tai skaitā, Latvijā 232 dalībnieki kopumā ziņojuši par 234 350 putniem, kas pārstāvēja vairāk nekā 150 sugas. Latvijā pērn skaitliski visbagātīgākie novērojumi bijuši par žubītēm, laučiem un lauku baložiem.

Rudenī notiekošās Putnu dienas ir daļa no starptautiskas iniciatīvas - 1993.gadā aizsāktās Eiropas Putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb "EuroBirdwatch", ko organizē lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē "BirdLife International", kuru Latvijā pārstāv LOB. Putnu dienas Latvijā rīko LOB un Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu un citiem partneriem.

LOB Putnu dienas rīkos arī pavasarī, 2023.gada aprīlī. Pasākumu rīkošanas vai sadarbības intereses gadījumā ieteicams sazināties ar LOB.

LOB ir lielākā dabas organizācija Latvijā, kura pateicoties vairāk nekā 800 biedriem, veic savvaļas putnu izpēti un tiecas saglabāt to dzīvotnes Latvijā, rūpējoties par dabas daudzveidību cilvēku un putnu labklājības vārdā. Par putnu daudzveidību iestājas kopš 1985.gada. Izdod vienīgo žurnālu par putniem latviešu valodā "Putni dabā". Ir starptautiskās putnu aizsardzības organizācijas "BirdLife International" pārstāvis Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.