Menu
 

Tipiskākās vannas istabas kļūdas: ko ņemt vērā un no kā izvairīties? Apriņķis.lv

  • Autors:  Žanete Zakovica-Ozoliņa, interjera dizainere; Pārsla Sauka, sanitāro sistēmu ražotāja “Geberit” pārstāve
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Statistika liecina, ka cilvēks vannas istabā pavada vidēji 20 minūtes dienā, taču var pieņemt, ka pēdējie gadi karantīnas zīmē šo ilgumu neapšaubāmi ir palielinājuši. Tāpēc arvien lielāku uzmanību pievēršam vannas istabām – neatkarīgi no tā, vai tās ir izbūvētas no jauna vai atjaunotas. Šoreiz ieteikumi un pieredze, kā izvairīties no elementārām uzstādīšanas kļūdām un izveidot komfortablu vannas istabu, kurā lieliski iederētos kā redzamas, tā arī neredzamas detaļas.

Pirmajā vietā vajadzības, otrajā – plānošana

Ne velti vannas istabai ir pilntiesīgas istabas statuss, tāpēc, to iekārtojot, nopietni jāiedziļinās šajā mājas daļā un jāpievērš tai tikpat daudz uzmanības kā citām dzīvojamām telpām. Vannas istaba jāuztver tāpat kā virtuve – lai baudītu ilgstošu rezultātu, viss jāpārdomā rūpīgi un līdz pēdējai detaļai. Vienmēr iesaku uzticēt šo darbu jomas profesionāļiem vai vismaz atbildīgi konsultēties ar viņiem.

Pateicoties ekspertiem un viņu ieteikumiem, nākotnē noteikti izvairīsieties no finansiāliem izdevumiem, atjaunojot vai pielāgojot vannas istabu, un arī iztiksiet bez liekām galvassāpēm, mēģinot atrisināt kādu neveiksmīgu paša pieņemtu lēmumu. Eksperti pareizi saplānos, uzprojektēs un sagatavos jūsu telpu nākotnei.

Pareiza zonu plānošana saskaņā ar viņas teikto ir viens no galvenajiem noteikumiem ērtai un praktiskai vannas istabai. Šajā brīdī viņa iesaka pārdomāt, vai mājiniekiem ir nepieciešama koplietošanas telpa ar tualeti vai to vajag izdalīt atsevišķi, kā arī jānolemj, cik sanitāro mezglu patiešām ir nepieciešams, - galu galā lielākai ģimenei var nepietikt ar vienu dušu vai vienām labierīcībām.

Vairāki sanitārie mezgli var izklausīties pārlieku grezni, tomēr tas nenoliedzami garantē lielāku komfortu. Turklāt vairākās vietās uzstādītās higiēnas vienības parasti liecina par to, ka telpas netiks pārslogotas, un plašums vannas istabā ir milzīgs ieguvums un ērtības.

Starp kļūdām – telpu mazinoša veļas mašīna un neatbilstošs apgaismojums

Savukārt cits veids, kā ietaupīt vietu un saglabāt pēc iespējas vairāk plašuma telpā ir, izvēloties mūsdienīgus risinājumus. Piemēram, atsakoties no piekaramiem vai iebūvētiem skapīšiem, to vietā izvēloties nišas sienā ar plauktiem: sākot no nelieliem, kas paredzēti šampūniem un dažādiem kosmētiskiem līdzekļiem, beidzot ar lielākiem, kur pakarināt dvieļus vai novietot citas higiēnas lietas.

Nav pareizi uzreiz izlemt veļas mašīnas likteni. Lai ietaupītu pēc iespējas vairāk vietas un saglabātu vizuālo harmoniju, šo sadzīves tehniku var novietot nevis vannas istabā, bet citās telpās, piemēram, garderobē, diskrēti noslēpt skapī vai pat iebūvēt virtuves iekārtā.

Vēl vannas istabās ieteicams izvēlēties flīzes, parasti tās ir lielformāta flīzes, bet arī mazās flīzes šobrīd ir ļoti aktuālas: vecināta un nelīdzena izskata flīzes, kuras, protams, tāpat kā lielformāta flīzes ir vajadzīgs šuvot, – šis ir svarīgs aspekts estētiskam sienu un grīdu izskatam ilgtermiņā.

Mājīguma un komforta sajūtu vannas istabā rada gaisma un pareizi izvēlēti spoguļi. Jo dabiskāka gaisma vannas istabā, jo tā būs mājīgāka. Taču, ja šajā telpā nav dabiskā gaismas avota, ir rūpīgi jāapsver un dāsni jāiegulda pūles laba mākslīgā apgaismojuma nodrošināšanā. Ja vannas istabā gaismas nepietiks, redzamība, skatoties spogulī, ievērojami samazināsies, var būt nevienmērīga ēnas krišana, un tas radīs spriedzi uz redzi. Jāatceras, ka apgaismojums, kas tieši atstarojas no spoguļa, arī nav vēlams. Lai attēls nebūtu pārgaismots un nedeformētos, ieteicams izvēlēties pēc iespējas lielākus spoguļus un uzstādīt apgaismojumu to sānos.

Izcils dušas kabīnes dizains – tas nav vienīgais, par ko jādomā

Jaunajiem īpašniekiem vienmēr iesaku izvērtēt, cik daudz laika viņi plāno pavadīt jaunajā mājoklī bez lieliem remontdarbiem. Ar vismaz desmit gadu vīziju speciālists vienmēr iesaka izvēlēties kvalitatīvus, izturīgus, laika pārbaudītus materiālus un produktus. Svarīgi kļūst ne tikai vizuāli redzami vannas istabas akcenti vai interjera detaļas, bet arī bieži vien nepamanītas sienās iebūvētas sastāvdaļas.

Pašlaik dominējošā tendence ir grīdas līmeņa dušas noteces, kas patiešām papildina vannas istabas kopējo dizainu ar dažādību. Lielākā daļa klientu vēlas šādu risinājumu, bet reti kurš domā par praktisko pusi. Piemēram, dušas noteces sistēmai ir ne tikai jābūt ar lietotājam pievilcīgu dizainu, kas bieži tiek vērtēts vispirms, bet arī jāiet vienā solī ar tehnoloģisko progresu, kas ir visefektīvākais praktiskās situācijās ikdienā.

Piemēram, parastās dušas noteces var būt grūti iztīrīt, un, ja tās netiek tīrītas, tās ne tikai uzkrāj netīrumus, bet arī veido sliktu smaku, ilgtermiņā tās aizsērē un uz grīdas krāsies ūdens katrā lietošanas reizē. Turklāt slikts aprīkojums, ūdenim aizplūstot, rada lielu troksni. “Geberit” piedāvā viegli tīrāmus dušas kanālus gan jaunbūvēm, gan tiem, kas atjauno savas mājas. Dušas kanāla vāciņam, kurš savāc netīrumus, ir jābūt viegli noņemamam un viegli kopjamam, turklāt pašam procesam nevajadzētu aizņemt daudz laika.

Svarīgi ir arī tas, kas ir aiz sienas

Klienti bieži vien nedomā par sienā iebūvētās sistēmas nozīmi. Par to jālemj, tiklīdz sāk plānot vai atjaunot vannas istabu, jo vēlāk vairs nebūs iespējams uzstādīt iebūvētās sistēmas. Ieteicams izvēlēties gudras zemsienas sistēmas, kas labierīcību telpā būs pielāgotas higiēnas un komforta prasībām, - piekaramo tualetes podu, pisuāru vai bidē.

Daudzi domā, ka svarīgākais, kam pievērst uzmanību, ir tualetes podu noskalošanas taustiņu vai citu iekārtu dizains, jo citas detaļas, piemēram, iebūvējamais rāmis vai ūdens tvertne, nešķiet īpaši svarīgas – galu galā tās nav redzamas aiz sienas. Tas ir maldīgs priekšstats. Vislabāk ir izvēlēties integrētu sistēmu no viena ražotāja, kas nozīmē, ka viens ražotājs ir atbildīgs par kvalitāti, sertifikācijas uzticamību, sniedz ilgtermiņa garantijas un visas daļas funkcionē un kalpo kā viena.

Īpaša uzmanība keramikas izvēlē

Runājot par vannas istabas redzamajiem galvenajiem akcentiem – mēbelēm, jāmin zelta likums: vienmēr izvērtē izvēlēto mēbeļu materiālu. Ja mēbeļu ražošanā tiks izmantoti kvalitatīvi materiāli, kas paredzēti mitrām telpām, mitrumizturīgi un viegli tīrāmi pārklājumi, uzticami stiprinājumi un eņģes, mēbeles savu funkcionālo un estētisko mērķi spēs pildīt tiešām ilgi. Šādām mēbelēm nebūs nepieciešama īpaša kopšana. Turklāt, izvēloties mēbeles, jāpievērš uzmanība priekšmetu uzglabāšanas vietu izvietojumam un atvilktņu telpas sadalīšanas iespējām.

Tīrība vannas istabā ir viens no galvenajiem noteikumiem, tāpēc keramikas izvēle šajā vietā ir īpaši svarīga. Ja keramikas glazūras porainība ir kvalitatīva, kaļķakmenim un netīrumiem ir grūtāk “pielipt” keramikas izstrādājumiem, un to tīrīt un rūpēties par tīrību būs daudz vieglāk. Šādiem keramikas izstrādājumiem (tualetes podiem vai izlietnēm) nebūs nepieciešami speciāli ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi.

Tomēr jāpievērš uzmanība to saskaņošanai ar tehnoloģiskajām inovācijām. Piemēram, iedomāsimies mūsdienīgu tualetes podu bez noskalošanas apmales no labas keramikas, bet to papildina nepilnīgi aprēķināta noskalošanas plūsma, kas, nospiežot pogu, šļakstās pāri malām. Un kur vēl troksnis, ko tas rada, kas naktīs var pamodināt guļošos mājiniekus. Tātad šeit jau vajadzētu ņemt vērā detaļas, konsultēties ar speciālistiem, kāds variants ir ne tikai vizuāli pievilcīgs, bet arī kvalitātes ziņā uzticams.

Lai aprīkotu modernu un ērtu vannas istabu, nepieciešama laba iepriekšēja sagatavošanās un rūpīga sanitāro sistēmu izvēle, kas var radīt ilgstošu komfortu un nākotnē ļauj būtiski optimizēt apkopes procesus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.