Menu
 

Jūrmalas muzeja fondus papildinājis pilsētas ģimnāzijas dokumentu un iespieddarbu krājums

  • Autors:  LETA
Foto - facebook.com/JurmalasMuzejsJurmalaMuseum Foto - facebook.com/JurmalasMuzejsJurmalaMuseum

Jūrmalas muzeja fondus papildinājis unikāls Rīgas Jūrmalas pilsētas ģimnāzijas dokumentu un iespieddarbu krājums.

Jūrmalas muzejā nonācis unikāls Rīgas Jūrmalas pilsētas ģimnāzijas dokumentu un iespieddarbu krājums no 20.gadsimta 30. līdz 40. gadiem - kopā 652 vienības. To muzejam dāvinājis jūrmalnieks Ints Sakne, kurš tos atrada sava tēva mājas pagrabā Pils ielā Dubultos. Ģimnāzija atradās tieši blakus - Pils ielā 1. Nav precīzu ziņu, kā materiāli nokļuvuši šajā pagrabā. Vairākus gadus dāvinājumu restaurēja Ārija Ubarste, un šobrīd dokumenti ir iekļauti Nacionālajā muzeju krājumā.

Rīgas Jūrmalas pilsētas ģimnāzija dibināta 1920.gadā. Līdz 1933.gadam pilsētas ģimnāzija atradās bijušās Šmithena - Bērziņa privātģimnāzijas telpās. 1924.gadā pašvaldība nopirka bijušo Dubultu kūrmāju, kuru 1932. - 1933.gadā pārbūvēja, ieplānojot šajā ēkā skolai nepieciešamās telpas un arī lielu saviesīgo zāli pilsētas vajadzībām. 1933.gada 29.augustā durvis vēra jaunā ģimnāzijas ēka. 1948.gadā to pārdēvēja par Rīgas 21.vidusskolu ar apmācību krievu valodā, un tā darbojās līdz 1968.gadam. Ēku nojauca 1970.gadā.

Jūmalas muzeja pastāvīgā eskpozīcija stāsta par dzīvi kūrortā no 19.gs. beigām līdz pat mūsdienām. Muzeja un izstāžu apmeklējums ir bez maksas. Ekskursijas un apmeklējumus grupām lūdz pieteikt iepriekš. Muzejā tiek nodrošinātas ekskursijas zīmju valodā cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem un nedzirdīgiem cilvēkiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.