Logo
Drukāt šo lapu

Optometriste: Neatbilstošu briļļu lietošana var radīt redzes pasliktināšanos Apriņķis.lv

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pēdējo gadu laikā sabiedrība kļūst ar vien izglītotāka par redzes veselības jautājumiem un briļļu iegādes un lietošanas paradumiem. Tomēr, kā liecina “OC Vision” veiktais pētījums, vairāk nekā 10% optisko briļļu lietotāju tās iegādājas nevis optikas veikalos, bet gan internetveikalā, tirgū, aptiekā un pat pārtikas veikalos. Tāpēc jāatzīmē, ka neatbilstošu briļļu lietošana var radīt redzes diskomfortu, acu saspringumu un pat galvassāpes, kā arī redzes pasliktināšanos. Plašāk par to, kāpēc nedrīkst iegādāties brilles bez atbilstošas receptes.

Šobrīd plašs optisko briļļu klāsts ir pieejams ne tikai optiku veikalos, bet arī sadzīves preču veikalos, kas piedāvā iespēju iegādāties dažāda stipruma un formas brilles. Lielākoties gatavās brilles nebūs atbilstošas, jo tām ir vienāds “+” un “-“ stiprums abām acīm, taču realitātē tā notiek reti. Vairumā gadījumu acs stiprums abām acīm ir atšķirīgs vai pareizai korekcijai ir nepieciešamas brilles ar astigmātismu jeb cilindriem.

Tāpat atbilstošu briļļu lēcu izrakstīšanai nozīmīga loma ir arī starpzīlīšu attālumam, īpaši cilvēkiem, kam ir nepieciešams lielāks optiskais stiprums, katrs milimetrs ir svarīgs. Tā kā lielākajai daļai cilvēku kaut nedaudz redze abās acīs atšķiras, lietojot brilles ar vienādu stiprumu tiek izjaukts līdzsvars redzes sistēmā, kā rezultātā viena acs tiek nosloga vairāk par otru.

Lai gan pēdējo gadu laikā retāk nākas saskaries ar to, ka pacienti lieto gatavās brilles, šādi gadījumi joprojām ir un parasti cilvēki apzinās, ka darījuši nepareizi. Sasniedzot aptuveni 45 gadu vecumu, acis sāk dabiski novecot un nākas saskarties ar presbiopiju jeb vecuma tālredzību, kas nozīmē, ka rodas grūtības saskatīt tekstu tuvumā. Visbiežāk tieši cilvēki vecumā 50+ izvēlas tuvuma brilles iegādāties ārpus optikas, jo brilles ir pieejamas un tās pielaikojot šķiet, ka tekstu ar tām var redzēt labāk.

Savā ziņā neatbilstošu briļļu lietošana var atstāt sliktāku iespaidu uz redzes veselību nekā briļļu nelietošana vispār. Sajūta, ka mēs redzam labāk, izmantojot brilles, kuras nav izgatavotas īpaši mūsu vajadzībām, rada maldīgu un virspusēju sajūtu, ka tomēr redzam labāk. Tajā pašā laikā, redze tiek papildu noslogota, ko uzreiz, briļļu pielaikošanas un iegādes laikā, neizjūtam. Savukārt briļļu nelietotāji bieži vien tieši tāpēc, ka neredz, ilgāk izvairās no ilgstošas slodzes tuvumā un ātrāk nolemj doties veikt redzes pārbaudi, lai saņemtu atbilstošu un pareizu briļļu recepti.

Vēlētos atgādināt, ka tieši tāpat kā nav ieteicams iegādāties brilles bez atbilstošas briļļu receptes, nevajadzētu lietot ģimenes locekļu brilles, kuras ir iegādātas optikā. Arī radinieku, kaimiņu, kolēģu brillēm var būt atšķirīgi ne tikai katrai acij nepieciešamie stiprumu, bet arī starpzīlīšu attālums un ietvara izmērs. Tā var tikt deformētas brilles, kuras pēc tam var nederēt īstajam īpašniekiem. Lai pasargātu savas brilles un līdzcilvēku redzi, savas brilles citiem nevajadzētu dot.

Bieži vien cilvēki brilles iegādājas ārpus optikām cenas dēļ. Taču jāsaprot, ka nēsājot nepiemērotas brilles, redze var pasliktināties, var rasties arī neizprotamas galvassāpes, pārmērīgs redzes saspringums un tad, tas līdzekļu ietaupījums noteikti nav tā vērts. Jāatceras, ka acis mums ir dotas vienas uz visu mūžu, tāpēc par tām jārūpējas, lai nesaskartos ar nepatīkamām sekām. Rūpējoties par redzes veselību, profilaktisku redzes pārbaudi ieteicams veikt reizi 1-2 gadu laikā, arī tad, ja problēmas nav novērotas.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024