Menu
 

Aptauja: Sabiedriskās vietās bez iespējas distancēties sejas masku turpina nēsāt 6% aptaujāto iedzīvotāju

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sabiedriskās vietās bez iespējas distancēties sejas masku turpina nēsāt 6% aptaujāto iedzīvotāju, liecina "Benu aptiekas"  aptauja, kurā kompānija "Gemius" aptaujāja vairāk nekā 1600 respondentus.

Vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci citam no cita, kopumā 6% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nēsā sejas maskas, piemēram, pārpildītā sabiedriskajā transportā, veikalā un citās vietās, kur drūzmējas daudz cilvēku, bet vēl 12% to drīzāk dara nekā nedara.

Tikmēr lielākā daļa respondentu jeb 81% vietās bez iespējas ievērot savstarpējo distanci sejas masku nenēsā, bet vēl 1% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Salīdzinot šos datus ar septembrī iegūtajiem rezultātiem, patlaban iedzīvotāji pārpildītās vietās sejas masku nēsā retāk - septembrī to darīja 9%, bet vēl 13% to drīzāk darīja nekā nedarīja. Tikmēr 76% vietās bez iespējas ievērot savstarpējo distanci sejas masku nenēsāja, bet vēl 2% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Analizējot datus pēc dzimuma, biežāk sejas masku vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci, nēsā sievietes - viņu vidū to dara 21%, kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 16%. Tikmēr 79% sieviešu un 83% vīriešu sejas masku minētajos gadījumos nenēsā, bet vēl 1% sieviešu un tikpat vīriešu konkrētu viedokli šajā jautājumā sniegt nevarēja.

Pēc vecuma sejas masku biežāk turpina nēsāt vecāka gadagājuma cilvēki - vecumā no 55 līdz 74 gadiem šādu atbildi sniedza 27%, kam seko respondentu grupa vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kamēr pārējās vecuma grupās šis rādītājs svārstās no 11% līdz 16%.

Vērtējot aptaujas datus pēc ģimenē lietotās sarunvalodas, nedaudz biežāk sejas masku vietās bez iespējas ievērot drošu distanci nēsā latvieši - viņu vidū šis rādītājs ir 18%, kamēr krievvalodīgajiem - 16%. Tikmēr 80% latviešu un 84% krievvalodīgo to nedara, bet vēl 2% aptaujāto latviešu konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Pēc izglītības līmeņa rezultāti kopumā ir līdzīgi. Iedzīvotu vidū ar iegūtu augstāko izglītību sejas masku vietās, kur nevar ievērot drošu distanci, nēsā 18%, kamēr respondentiem ar vidējo izglītību šis rādītājs ir 19%. Tikmēr sejas masku minētajos gadījumos nenēsā 82% augstāko izglītību ieguvušo respondentu un 81% aptaujāto ar vidējo izglītību, bet vēl 1% katrā no respondentu grupām konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

"Benu aptieka" aicina ievērot Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra ieteiktos Covid-19 profilaktiskos pasākumus. Proti, izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem un nedoties uz sabiedriskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem, piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru vai citām Covid-19 pazīmēm.

Tāpat iedzīvotāji aicināti censties ievērot divu metru distanci, atrodoties publiskajās vietās, izvairīties no pārpildītām vietām, kur nevar atrasties divu metru attālumā no citiem, kā arī izvērtēt nepieciešamību ceļot, riskus ceļojuma laikā un iespējas tos mazināt.

Tikpat būtiski ir ievērot roku higiēnu, regulāri mazgājot un dezinficējot rokas, nepieskarties ar netīrām rokām sejai, vairākas reizes dienā vēdināt telpas, tostarp iespēju robežās arī sabiedriska transporta salonā.

Savukārt vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci, sejas masku vai respiratoru FFP2 lietošana ir svarīgs piesardzības pasākums, kas īpaši ieteicams cilvēkiem ar hroniskām slimībām, pazeminātu imunitāti. Lietojot sejas masku, ir svarīgi to darīt pareizi - cieši nosedzot degunu un muti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.