Menu
 

''Eurostat'': Latvijā trešajā ceturksnī bijis straujāks darbaspēka izmaksu pieaugums nekā ES un eirozonā vidēji

  • Autors:  LETA
''Eurostat'': Latvijā trešajā ceturksnī bijis straujāks darbaspēka izmaksu pieaugums nekā ES un eirozonā vidēji

Vidējās stundas darbaspēka izmaksas Latvijā šogad trešajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo ceturksni pērn, pieauga par 5,6%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" pirmdien publiskotie dati.

Vidējās stundas darbaspēka izmaksas trešajā ceturksnī palielinājušās visās ES dalībvalstīs, bet straujākais pieaugums bijis Bulgārijā (+16,2%), Lietuvā un Ungārijā (abās valstīs +14%), Polijā (+13,3%) un Rumānijā (+10,9%). Igaunijā darbaspēka izmaksas šajā periodā palielinājās par 7,5%.

ES vidējās stundas darbaspēka izmaksas trešajā ceturksnī gada izteiksmē palielinājās par 3,4%, bet eirozonā pieaugums bija par 2,9%.

Rūpniecībā vidējās stundas darba izmaksas ES trešajā ceturksnī gada salīdzinājumā pieauga par 1,9%, bet eirozonā kāpums bija par 0,7%. Latvijā rūpniecībā stundas darbaspēka izmaksas jūlijā-septembrī bija par 8,5% lielākas nekā pirms gada, bet Lietuvā un Igaunijā reģistrēts 12,9% kāpums.

Savukārt būvniecībā vidējās darbaspēka izmaksas stundā jūlijā-septembrī gada izteiksmē ES palielinājās par 3,1%, bet eirozonā - par 2,2%. Tostarp Latvijā reģistrēts izmaksu pieaugums par 1,1%, Lietuvā bijis kāpums par 9,2%, bet Igaunijā pieaugums par 4%.

Trešajā ceturksnī darbaspēka stundas izmaksas pakalpojumu nozarē ES bija par 3,9%, bet eirozonā par 3,4% lielākas nekā pirms gada. Latvijā darbaspēka izmaksas pakalpojumu sektorā aplūkotajā periodā pieauga par 4,4%, Lietuvā - par 16,7%, bet Igaunijā - par 7%.

Darbaspēka uzturēšanas izmaksas veido tēriņi darba algām, prēmijām un piemaksām, kā arī nodokļu un sociālās apdrošināšanas maksājumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.