Menu
 

Turpmāk Siguldas novada jaundzimušie dāvanā saņems grāmatu

  • Autors:  LETA
Foto - twitter.com/sigulda_aizrauj Foto - twitter.com/sigulda_aizrauj

No nākamā gada 1.janvāra katram jaundzimušajam Siguldas novada bērnam būs iespēja dāvanā saņemt grāmatu - vienu no dzejas bilžu grāmatu sērijas "Bikibuks" izdevumiem, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļā.

Lai dāvanu saņemtu, vecāki ir aicināti kopā ar mazuli doties uz kādu no Siguldas novada bibliotēkām.

Siguldas novada Kultūras centra literatūras projektu vadītāja, idejas iniciatore Dace Krecere-Vule skaidro, ka ar šo iniciatīvu pašvaldība vēlas vecākus aicināt un iedrošināt, ka nav nepiemērota vecuma, lai iepazītos ar grāmatām. Patiesībā - jo ātrāk, jo labāk! "Un mēs esam pārliecināti, ka labākais sabiedrotais, sākot ceļojumu grāmatu pasaulē, ir bibliotēka," uzsver Krecere-Vule.

Vecāki aicinājumu doties uz bibliotēku saņems reizē ar bērna dzimšanas apliecību kādā no novada dzimtsarakstu nodaļām. Aicinājums veidots kā kartīte ar īpaši mazajiem novadniekiem zīmētu mākslinieces Anetes Meleces ilustrāciju, tādējādi tas kalpos arī kā paliekoša dāvana ģimenei.

Siguldas novada bibliotēkas direktore Jeļena Ozoliņa piebilst, ka Siguldas novada bibliotēkas ir atvērtas un draudzīgas katrai ģimenei. Kopābūšana, esot grāmatu vidē, ir ļoti vērtīgs laiks, lai apgūtu lasītprasmi, piedzīvotu aizraujošu dienu, attīstītu fantāziju un iemācītos ko jaunu, viņa piebilda.

Lai vecākiem sniegtu papildu informāciju par lasīšanas nozīmi, kā arī noderīgus grāmatu ieteikumus par bērnu audzināšanu, novada bibliotekāri ir sagatavojuši bukletu, kuru varēs saņemt bibliotēkā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja, valsts lasīšanas veicināšanas programmu "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija" un "Skaļās lasīšanas sacensības" koordinatore Silvija Tretjakova akcentē, ka dāvināt grāmatas jaundzimušajiem ir Eiropas valstīs plaši izplatīta tradīcija, taču Latvijā diemžēl tā nav nostiprinājusies.

Latvijā gan darbojas Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalstīta "Grāmatu starta" programma, taču aptvert katru gadu vairāk nekā 17 000 jaundzimušo valstī ir tikpat kā neiespējami, tādēļ pašvaldību atbalsts ir ļoti nepieciešams.

Tretjakova apsveic Siguldas novadu ar tālredzību, jo cilvēki, kas lasa grāmatas, esot pārtikušāki, tāpēc lasīšanas prasme esot svarīga arī bērnu labklājībai un ir pamats visai tālākajai dzīvei - viņu izredzēm un iespējām nākotnē. Ja vēl izdotos aktīvāk iesaistīt šajā kampaņā tēvus, tas būtu izcili. Zēnu lasītprasme ievērojami atpaliek no meiteņu, tādēļ, kā teicis slavenais mūsdienu spāņu dzejnieks un rakstnieks Manuels Vilass, "tēvišķums ir tik svarīgs, tas izdzēš jebkādas šaubas, tu vairs nešaubies". Tēvu paraugs lasīšanā - tas varētu būt atslēgas vārds kampaņas sekmēm, domā Tretjakova.

Lai dāvana taptu, kopā strādājuši kultūras centrs "Siguldas devons", Siguldas novada bibliotēka un Siguldas novada pašvaldība.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.