Menu
 

Par marihuānas audzēšanu Jūrmalā notiesāti divi vīrieši Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Rīgas rajona tiesas tiesnese Baiba Ābele apstiprinājusi vienošanos par vainas atzīšanu un sodu starp Daudznozaru specializētās prokuratūras prokuroru Igoru Kobzevu un apsūdzētajiem Alekseju G. un Martinu S. Abi apsūdzētie atzina savu vainu tajā, ka Jūrmalā neatļauti sējuši un audzējuši narkotiskās vielas saturošus augus lielās platībās. Aleksejs un Martins piekrituši, ka tiek sodīti ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, šo sodu piemērojot nosacīti.

Ja seko līdzi tiesu kalendāram, var redzēt, ka Latvijā pēdējo gadu laikā uzrodas arvien vairāk vieglas peļņas tīkotāju, kas nolēmuši kļūt bagāti, audzējot kanabisu jeb marihuānu saturošus augus. Tāds plāns acīmredzot bija arī Aleksejam un Martinam, kad viņi Jūrmalā ierīkoja ar modernākajām tehnoloģijām aprīkotu marihuānas audzētavu, kura gan esot darbojusies tikai vienu mēnesi.

Kratīšanas laikā izņem 71 marihuānas stādu

2021.gada augusta sākumā Valsts policija ziņoja, ka Jūrmalā ir uzieta profesionāla marihuānas audzētava. Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas bija saņēmušas informāciju, ka Jūrmalā tiek audzēta marihuāna. Pārbaudot šo informāciju, policisti konstatēja, ka rūpnieciskām vajadzībām izmantotā teritorijā atrodas angārs, kura pagrabtelpā ir ierīkota marihuānas audzētava. Vieta bija izvēlēta tāda, lai tajā nevarētu iekļūt nepiederošas personas.

Šī marihuānas audzētava bija aprīkota ar kvalitatīvām iekārtām, tostarp datorizētu augu apsildes un laistīšanas vadības sistēmu. Marihuānas audzētāji bija iegādājušies arī dīzeļģeneratoru elektrības ražošanai, lai nebūtu redzams nesamērīgi lielais elektrības patēriņš.

Kratīšanas laikā policisti izņēma 71 augu jeb vairāk nekā 11 kilogramus nežāvētas marihuānas. Valsts policijā tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 256. panta 2. daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm par narkotiskās un psihotropās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu un audzēšanu lielās platībās. Par šādu noziegumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, sabiedriskais darbs vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

28.jūlijā policisti par narkotisko un psihotropo vielu saturošu augu neatļautu sēšanu un audzēšanu lielās platībās aizturēja 1992. un 1994. gadā dzimušus vīriešus Alekseju G. un Martinu S,, kuri nekad iepriekš nebija nonākuši policijas redzeslokā.

Gatavojas gadu, audzē vienu mēnesi

Aizturētie savu vainu nenoliedza un pirmstiesas izmeklēšanas laikā atklāja, ka plāns par marihuānas audzēšanu abiem radies jau 2020. gada jūlijā. Tā realizēšanai viņi pamatīgi gatavojušies gandrīz gadu. Izmantojot interneta resursus, viņi ievāca un izstudēja nepieciešamo informāciju par kanabisa (marihuānas) sēšanas un audzēšanas procesu. Laika posmā no 2020. gada rudens līdz 2021. gada pavasarim iegādājās visu nepieciešamo aprīkojumu marihuānas audzēšanai – sēklas, sildīšanas lampas, ventilatorus, degļus, mēslojumu, mitrinātājus, apgaismojumu, kabeli, ģeneratoru, kā arī citus priekšmetus un palīgmateriālus. Lai realizētu nodomu, Martins jau 2020. gada 17. decembrī rūpnieciskā teritorijā Jūrmalā noīrēja ēku, kurā bija plānots iekārtot telpu marihuānas audzēšanai.

Laika posmā no 2021. gada jūnija abi līdzdalībnieki ēkas pagrabtelpā iekārtoja marihuānas audzētavu. Tika pieslēgta gan ūdens, gan elektrības padeve, piekārtas lampas, uzstādīti plastmasas puķupodi, katram pievienojot atsevišķu laistīšanas iekārtu. Jūnija beigās “jaunie dārzkopji” iesēja marihuānas sēklas. Mēneša laikā Aleksejs un Martins, rūpīgi kontrolējot procesu, izaudzēja 71 marihuānas stādu, kas kopā saturēja 8,59 kilogramus narkotiskās vielas – neizžāvēta kanabisa. Taču ražas novākšanu izjauca policijas darbinieki, kas objektā ieradās ar lēmumu par kratīšanas izdarīšanu.

Konfiscē divas mašīnas un motociklu

Ņemot vērā to, ka Aleksejs un Martins savu vainu atzina pilnībā, turklāt abiem nebija kriminālas pagātnes, apsūdzētajiem tika dota iespēja vienoties ar prokuroru par viņiem piemērojamo sodu. Šīs vienošanās rezultātā tika nolemts, ka katrs marihuānas audzētājs pelnījis brīvības atņemšanu uz četriem gadiem bez mantas konfiskācijas. Brīvības atņemšanas sods tika noteikts nosacīti un ar pārbaudes laiku uz četriem gadiem.

Gluži bez konfiskācijas šajā krimināllietā gan neiztika. Par noziedzīgi iegūtu mantu tika atzīti un konfiscēti trīs apsūdzētajiem piederoši transportlīdzekļi – Aleksejam G. nācās šķirties no sava “Grand Cherokee” džipa, bet Martinam S. gan no automašīnas BMW 520, gan motocikla “Kawasaki Z1000”. Tāpat tika konfiscēts nozieguma izdarīšanā izmantotais inventārs: 17 sildīšanas lampas, ventilācijas iekārta, pieci ventilatori, pieci gaisa sausinātāji un mitruma savācēji, gaisa dezinficētājs un baktericīdu recirkulators, ūdens padeves regulēšanas iekārta, ar dīzeļdegvielu darbināms ģenerators, portatīvais dators un videoiekārta.

Nedz Aleksejs, nedz Martins tiesas spriedumu par vienošanās apstiprināšanu nav pārsūdzējis, un pagājušajā mēnesī tas stājās likumīgā spēkā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.