Menu
 

Miris bijušais pāvests Benedikts XVI

  • Autors:  LETA/AFP/DPA

Sestdien 95 gadu vecumā miris bijušais pāvests Benedikts XVI, paziņojis Vatikāns.

"Ar skumjām jums paziņoju, ka pāvests emeritus Benedikts XVI aizgājis šodien plkst.9.34 Vatikāna Baznīcas mātes (Mater Ecclesiae) klosterī," teikts Svētā Krēsla preses sekretāra Mateo Bruni paziņojumā.

Jozefs Racingers par pāvestu tika ievēlēts 2005.gada 19.aprīlī, nomainot Svētajā Krēslā Jāni Pāvilu II. Kļūstot par pāvestu, viņš izvēlējās Benedikta vārdu, lai tādējādi godinātu Nursijas Benediktu, kurš V gadsimtā dibinājis Eiropas pirmo mūku ordeni.

Benedikts kļuva par pirmo vācieti pāvesta amatā pēdējo 480 gadu laikā.

Taču tikai astoņus gadus vēlāk, 2013.gada 28.februārī viņš kļuva par pirmo Romas katoļu baznīcas galvu pēdējo 700 gadu laikā, kas atkāpies no šī amata.

Savu atkāpšanos Benedikts pamatoja ar vājo veselību, kas liedz darīt tik atbildīgu darbu.

Par viņa pēcteci tika ievēlēts Buenosairesas arhibīskaps Horhe Mario Bergoljo, kas pieņēma Franciska vārdu.

Kopš savas atkāpšanās Benedikts dzīvoja nosacītā izolācijā Vatikāna Baznīcas mātes klosterī.

Par Benedikta veselības stāvokļa nopietnu pasliktināšanos kļuva zināms trešdien, kad Francisks paziņoja, ka viņa priekštecis ir "ļoti slims".

Vatikāns bijis ļoti skops savos paziņojumos, aprakstot Benedikta slimības raksturu, un vienīgi norādījis, ka viņa veselības stāvokļa pasliktināšanās saistīta ar lielo vecumu.

Sava pontifikāta laikā Benedikts turpināja sava priekšteča Jāņa Pāvila II konservatīvo kursu un iestājās pret katoļu baznīcas viedokļa modernizāciju tādos jautājumos kā dzimstības kontrole, aborti un klēra celibāts.

Tādējādi viņš ieguva daudz nelabvēļu, īpaši Eiropā, un pat dzimtajā Vācijā viņa popularitāte mazinājās.

Viņa potifikātu aizēnoja arī skandāli, ko izraisīja katoļu priesteru pieļautā bērnu seksuālā izmantošana, kas radīja katoļu baznīcā dziļu krīzi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.