Menu
 

Latvijas kamaniņu braucējiem vienpadsmit medaļas Eiropas čempionāta pirmajā dienā Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Latvijas Kamaniņu sporta federācija Foto - Latvijas Kamaniņu sporta federācija

Iespaidīgu medaļu kolekciju Siguldas trasē notiekošā Pasaules kausa izcīņas piektā posma un vienlaikus arī Eiropas čempionāta pirmajā dienā izcīnījuši mājinieki Latvijas kamaniņu braucēji divnieku ekipāžu un vīru individuālajās sacensībās.

Vīru divnieku konkurencē Mārtiņš Bots un Roberts Plūme no Ropažiem pēc pirmā brauciena bija līderi, taču otrajā uzrādīja tikai ceturto rezultātu un summā par 0,062 sekundēm piekāpās titulētajiem vāciešiem Tobiasam Vendlam un Tobiasam Arltam. Kā zināms, pirms nedēļas Bots/Plūme Siguldā uzvarēja Pasaules kausa ceturtā posma sacensībās, turklāt uzstādīja jaunu trases rekordu.

"Lielāks prieks ir par sudrabu Eiropas čempionātā [nekā Pasaules kausā], bet tāpat ir tā rūgtuma sajūta, ka līdz galam kaut kas neizdevās, kas bija ieplānots. Ir vēl kur augt, vajag būt mazāk kļūdām un tad būs arī rezultāts," M.Botu citē aģentūra LETA. "Pirmajā braucienā pat likās, ka kaut kas nav kārtībā. Bija sajūta kā palēninājumā. Vakar ledus likās nedaudz ātrāks kā šodien. Tomēr ledus visiem ir vienāds, tāpēc viss ir atkarīgs no tā, kā katrs visu izdara trasē."

"Trasē ir mazas kļūdas visa brauciena laikā," piebilda R.Plūme. "Uz tik mīksta ledus, kad ārā ir +4 grādi, kļūdas salasās ļoti ātri un beigās var maksāt pat uzvaru. Kamaniņu sportā izcilu braucienu nav, tāpēc vienmēr ir kur augt. Pirms sacensībām nebijām uzkāruši sev kaklā zelta medaļas. Nedēļas sākumā runājām, ka ir jauna nedēļa un jauni mērķi, un strādāsim ar jaunu fokusu. Spiediens bija, jo zinājām, ka gadījumā, ja visi apstākļi sakrīt un sanāk brauciens bez kļūdām, mēs varam būt pirmie. Pagājušajā nedēļā uzvarējām, tagad ne, tāpēc rodas nedaudz rūgtuma sajūta."

Otrā Latvijas ekipāža Eduards Ševics-Mikeļševics no Garkalnes un Lūkass Krasts pirmajā braucienā bija otrie ātrākie, otrajā – piektie un nosargāja vietu uz goda pjedestāla. Uzvarētājiem viņi zaudēja 0,089 sekundes. Līdz ar bronzas medaļām Pasaules kausa posmā un Eiropas čempionātā, kas viņiem ir pirmās pieaugušu konkurencē, Eduards un Lūkass arī izcīnīja uzvaru Eiropas čempionātā U23 vecuma grupā, apsteidzot vienīgos konkurentus no Austrijas.

"Ir padarīts ļoti apmierinošs darbs, un pēc finiša bija gandarījuma sajūta, esam priecīgi," teica Ševics-Mikeļševics. "Varbūt nebija pārlieku lielas emocijas, jo zinājām, ka būs labi braucieni, izdarīsim savu darbu un būs arī labs rezultāts. Nebija pārsteigums, ka tikām trijniekā. Pirmais brauciens bija labāks nekā otrais. Otrajā braucienā bija vairākas kļūdas trases augšdaļā, pēc tam trases lejasdaļā vairs neizdevās tik labi."

"Mēs esam mentāli diezgan spēcīgi un šādas situācijas, protams, uzdzen stresu, bet tas ir tāds patīkams stress, kas dod baudu un degsmi iet uz priekšu. Nav tā, ka mēs baidāmies, un nav arī tā, ka pārāk daudz stresojam," atklāja Krasts. "Tagad ir pavisam citi laikapstākļi un pavisam cits ledus, tāpēc tie braucieni bija pavisam citādāki. Vienmēr var labāk, un tikai tad, kad būsim uz augstākā goda pjedestāla pakāpiena, tad jau vairs labāk nevarēs."

Pasaules kausa izcīņas absolūtajā kopvērtējumā pēc pieciem posmiem līderi ar 529 punktiem ir Vendls/Arlts. Bots/Plūme ir ceturtajā vietā (455 p.) un Ševics-Mikeļševics/Krasts – devītajā vietā (260 p.).

Arī dāmu divnieku sacensībās mājiniecēm neizdevās atkārtot pagājušās nedēļas panākumus, tomēr iemesls priekam vienalga bija. Anda Upīte no Siguldas un Sanija Ozoliņa no Rīgas, kuras uzvarēja Pasaules kausa ceturtajā posmā, šoreiz ierindojās otrajā vietā 0,501 sekundi aiz uzvarētājām Andreas Feteres un Marionas Oberhoferes no Itālijas. Latvijas kamaniņu braucējas ieguva gan Pasaules kausa posma sudraba medaļas un pirmo Eiropas čempionāta sudrabu šajā disciplīnā, gan arī Eiropas U23 čempionāta zelta godalgas un lika Siguldā skanēt Latvijas himnai.

Pasaules kausa kopvērtējumā Upīte/Ozoliņa ir piektajā vietā, kaut nepiedalījās divos posmos Ziemeļamerikā. Līderes ir Fetere/Oberhofere.

"Mēs esam diezgan apmierinātas ar sasniegto, jo tā ir mūsu pirmā īstā sezona pie pieaugušajiem un ķeram mirkļus, izbaudām katru braucienu un priecājamies par katru sasniegumu," pēc panākuma aģentūrai LETA teica Upīte. "Pirms nedēļas dabūjām pārliecinātības sajūtu. Nekad divvietīgajā ekipāžā nebiju braukusi tik ātri pa šo trasi. Beidzot pēc ilgāka laikā arī izdevās labi nobraukt šādos laikapstākļos. Šodien braukšanas sajūtas ir pavisam citādākas, un ir tā, ka katrs brauciens var būt pilnībā savādāks. Tas arī padara to visu kamaniņu sportu tik interesantu. Noteikti daudz pieredzes ieguvām šajās nedēļas nogalēs."

Vēlāk notikušajās vīru individuālajās sacensībās Pasaules kausa un Eiropas čempionāta bronzas medaļas izcīnīja Kristers Aparjods no Saulkrastiem. Pēc pirmā brauciena viņš bija otrais, bet otrajā septītais. Dubultuzvaru svinēja Vācijas kamaniņu braucēji Makss Langenhans un Felikss Lohs, kuri pēc pirmā mēģinājuma bija tikai attiecīgi divpadsmitais un devītais, taču izmantoja labvēlīgāku starta pozīciju un kvalitatīvāku ledu otrajā braucienā. Aparjods uzvarētājam summā zaudēja 0,085 sekundes.

"Tāds ir sports – kādam ir jābūt pirmajam un kādam ir jābūt arī trešajam. Nedrīkst galvu nokārt un vajag koncentrēties uz jaunām sacensībām. Rīt būs vēl komandu stafete un šis viss būs jau vēsturē,” bilda Kristers. “Trešā vieta arī ir medaļa. Dažreiz liekas, ka to vien daru kā sūdzos, bet tāpat ir patīkami atrasties uz goda pjedestāla. Trase bija sagatavota pietiekoši labi un neko sliktu par to negribu teikt. Tādās situācijās gadās, ka vājāki sportisti pēc pirmā brauciena ir augstākās vietās, bet pēc otrā brauciena viss sagriežas tā, kā tam jābūt. Mazliet tā ir arī laimes spēle."

Pie godalgas, kas viņu gan īpaši neiepriecināja, tika arī siguldietis Gints Bērziņš, kurš ar ceturto un trīspadsmito laiku braucienos ierindojās sestajā vietā 0,434 sekundes aiz M.Langenhana, taču izcīnīja zelta medaļu Eiropas U23 čempionāta vērtējumā.

Pasaules kausa kopvērtējumā līderis ir Dominiks Fišnalllers no Itālijas, kurš sestdien ieņēma piekto vietu (520 p.). K.Aparjods ieņem trešo vietu (396 p.) un G.Bērziņš astoto (281 p.).

Jāatzīmē, ka sacensības Siguldā sestdien atklāja titulētākais Latvijas duets Andris un Juris Šici, kuri veica savu noslēdzošo braucienu uz starptautiskās kamaniņu sporta skatuves. “Šogad šī ir jau 30.sezona kamaniņu sportā. Sajūtas ir pasakainas, jo pēdējie divi gadi ir bijuši bez skatītājiem trasēs. Jau no paša starta līdz pat finišam mēs dzirdējām, cik daudz cilvēku ir sanākuši atbalstīt ne tikai mūs, bet visu Latvijas izlasi Eiropas čempionātā,” pēc brauciena Latvijas Kamaniņu sporta federācijas preses dienestam bilda Andris Šics.

Svētdien Siguldas trasē norisināsies individuālās sacensības dāmām, kā arī komandu stafete.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.