Menu
 

Vairumam ministru ir izsniegta pielaide valsts noslēpumam

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Vairumam valdības ministru un lielākajai daļai to deputātu, par kuriem dokumenti ir iesniegti, atļaujas darbam ar valsts noslēpumu jau ir izsniegtas, pavēstīja Satversmes aizsardzības birojā (SAB).

Speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu izsniegšana gan ministriem, gan Saeimas deputātiem ir procesā un turpinās. No Saeimas visi pieprasījumi vēl nav saņemti.

Pielaides ir nepieciešamas visiem ministriem. Tikmēr atļauja ir vajadzīga tikai tiem deputātiem, kas darbojas Saeimas komisijās, kur var būt jāskata ar valsts noslēpumu saistīti jautājumi.

Tās ir Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, Eiropas lietu komisija, Juridiskā komisija, Nacionālās drošības komisija, Ārlietu komisija, Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija, Publisko izdevumu un revīzijas komisija, kā arī Parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Personas pārbaudes termiņš ir trīs mēneši. Ja objektīvu iemeslu dēļ triju mēnešu termiņu nav iespējams ievērot, to iespējams pagarināt vēl līdz trim mēnešiem, par to paziņojot personai.

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, pārbaudes tiek veiktas īpaši rūpīgi, pauž SAB.

Vienlaikus līdzšinējā Saeimas prakse liecina, ka pielaides neesamība var neliegt deputātiem darboties atsevišķās minētajās komisijās, jo komisiju darbakārtību tikai daļēji veido ar valsts noslēpumu saistīti jautājumi. Šādi deputāti bez pielaides darbojās arī iepriekšējo parlamenta sasaukumu laikā. Piemēram, pielaide nebija 13.Saeimas deputātam Jānim Ādamsonam, kuru vēlāk aizturēja par spiegošanu Krievijas labā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.