Menu
 

Šogad automašīnu plāno iegādāties 23% Latvijas iedzīvotāju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Gandrīz ceturtā daļa (23%) Latvijas iedzīvotāju šajā, 2023.gadā plāno iegādāties automašīnu. Tostarp 18% atbildēja, ka “drīzāk plāno”, bet 5% ir pilnīgi pārliecināti par saviem nodomiem – tā atklāja aptauja, ko veica Baltijā lielākais lietoto automobiļu tirgotājs “Longo Group” sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat Latvija”.

Salīdzinājumā ar 2021.gadu novērotas nebūtiskas tirgus svārstības, piemēram, ja pirms gada automašīnu plānoja iegādāties 28% Latvijas iedzīvotāju. Lietuvā šī starpība bija 4%.

Vislielākā interese par transporta līdzekļu iegādi ir Rīgas reģiona (25%) un Zemgales (25%) iedzīvotāju vidū. Interesanti, ka automašīnu plāno pirkt katrs trešais (30%) respondents ar augstāko izglītību, savukārt starp cilvēkiem ar pamatizglītību tādu ir vēl vairāk – 42%.

Pēdējos gados ir vērojama Latvijas iedzīvotāju paradumu maiņa: izvēloties automobili, mēs kļūstam racionālāki, norāda aptaujas autori. Agrāk lielākā daļa balstījās subjektīvā vērtējumā “patīk – nepatīk”, cilvēki bija gatavi pirkt vecākus auto ar tehniskiem defektiem, ja vien tās bija “Premium” zīmolu mašīnas. Taču sava ietekme ir gan Zaļajam kursam, gan arī degvielas cenām, tādēļ patlaban visvairāk tiek izvēlētas jaunākas budžeta zīmolu mašīnas, kas ir ekonomiskākas degvielas patēriņa ziņā, tātad arī draudzīgākas apkārtējai videi.

Aptauja skaidri parādīja, ka jaunajā gadā Latvijas iedzīvotāji labprātāk izvēlas modernus automobiļus – 49% respondentu plāno iegādāties mašīnu, kas nav vecāka par pieciem gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.