Menu
 

Olaines un Salaspils novados martā siltumenerģijas tarifi būs zemāki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izvērtējusi un padomes sēdē izskatījusi siltumenerģijas gala tarifu aprēķinus septiņiem komersantiem, tostarp AS “Olaines ūdens un siltums” un SIA “Salaspils siltums”. Visiem komersantiem martā siltumenerģijas tarifi būs zemāki.

Olainē un Pārolaines ciemā no 8.marta siltumenerģijas tarifs būs par 35,1% zemāks jeb 125,61 EUR/MWh, salīdzinot ar no 23.janvāra spēkā esošo tarifu (193,41 EUR/MWh). Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas kritumam biržā, kā arī iepirktās siltumenerģijas cenas samazinājumam no diviem siltumenerģijas ražotājiem –  AS “Olenergo” un SIA “ETO”.

Pēc SPRK informācijas, komersanta tarifā iekļautās kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām – 89%. Lietotāji turpinās saņemt daļu no valsts atbalsta, ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 EUR/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 96,81 EUR/MWh.

Savukārt Salaspilī un Saulkalnē no 3.marta siltumenerģijas tarifs būs 84,04 EUR/MWh jeb par 5,8% mazāks, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo. Tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas lejupslīdei biržā. Ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz valstī noteikto 68 EUR/MWh slieksni, lietotāji turpinās saņemt valsts atbalstu. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju, ņemot vērā valsts atbalstu, būs 76,02 EUR/MWh.

Līdz ar jauno tarifu spēkā stāšanos 3.martā šī būs jau piektā reize, kad komersants šajā apkures sezonas laikā (kopš 2022.gada oktobra) mainījis siltumapgādes tarifu – gan palielinot, gan samazinot to, norāda SPRK.

“Gan dabasgāzes, gan šķeldas cenas biržā turpina kristies, kas nodrošina labvēlīgus apstākļus siltumenerģijas komersantiem, kam noslēgti līgumi par mainīgu cenu un uz īsu termiņu vai atrunāti līguma nosacījumi cenu pārskatīšanai. Vienlaikus, pateicoties siltajiem ziemas apstākļiem, pieprasījums pēc kurināmā resursiem nav augsts, kas atstāj pozitīvu ietekmi uz resursu cenu. Tomēr jāatceras, ka pozitīvās izmaiņas rēķinos atspoguļojas ar zināmu laika nobīdi pēc pāris mēnešiem, līdz ar to sagaidāms, ka daļa siltumenerģijas tarifu samazinājumu ir gaidāmi vēl arī turpmāk,” skaidro SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.