Menu
 

VDD izmeklē 41 lietu saistībā ar naida runu un aktivitātēm Krievijas interešu atbalstam

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts drošības dienests Foto - Valsts drošības dienests

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā aizvadītā gada 24.februārī Valsts drošības dienesta (VDD) kopumā ir sācis 37 kriminālprocesus un no Valsts policijas pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar naida runu un aktivitātēm Krievijas ārpolitikas interešu atbalstam.

No minētajiem kopumā 41 kriminālprocesiem 19 kriminālprocesos dienests personu aktivitātēs konstatēja vienlaikus divu noziedzīgu nodarījumu pazīmes, proti, genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu, kā arī nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu pret latviešiem un ukraiņiem.

Deviņi kriminālprocesi sākti par nacionālā un etniskā naida vai nesaticības iespējamu izraisīšanu. Vienā kriminālprocesā VDD personas aktivitātēs konstatēja vienlaikus iespējamu nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu un Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanu.

Savukārt septiņi kriminālprocesi sākti par iespējamu genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu.

Viens kriminālprocess ir sākts par atbalsta sniegšanu finanšu līdzekļu un citas mantas vākšanā ar nolūku nodot karadarbībā Ukrainā iesaistītajiem Krievijas karavīriem.

Divi kriminālprocesi ir sākti vienlaikus par iespējamu pret Latviju vērstu darbību un palīdzības sniegšanu ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

Viens kriminālprocess sākts par palīdzības sniegšanu ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā

Vēl viens kriminālprocess sākts par iespējamu prettiesisku piedalīšanos Krievijas uzsāktajā karā pret Ukrainu.

17 no minētajiem kriminālprocesiem VDD pirmstiesas izmeklēšanu ir noslēdzis un nosūtījis izmeklēšanas gaitā iegūtos materiālus prokuratūrai, rosinot pret aizdomās turētajām personām sākt kriminālvajāšanu.

Piecus kriminālprocesus VDD ir izbeidzis, nekonstatējot noziedzīga nodarījuma sastāvu.

Savukārt pārējos kriminālprocesos patlaban 11 personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, bet trīs personām - personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD vairākās lietās aizturēja blogeri Kirilu Fjodorovu, sociālā tīkla "Facebook" tematiskās grupas "Kriminālā Latvija" krievu valodā izveidotāju un administratoru Juriju Mihailovu, "garīgās attīstības un dziedniecības centra" "DVS Urantija" pārstāvi Aivi Vasiļevski un bijušo Rīgas domes deputātu Ruslanu Pankratovu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.