Menu
 

Aptauja: inflācijas ietekmē pieaug mājsaimniecību izdevumi, kā arī pieprasījums pēc aizdevumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv/"Ferratum"
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pērn inflācijas līmenis Eiropas Savienībā sasniedza līdz šim nebijušus augstumus, kas līdz ar straujo energoresursu cenu kāpumu lielai daļai iedzīvotāju lika pārskatīt savus tēriņus. Vairāk nekā trešā daļa respondentu Latvijā norāda, ka nespēj laikus apmaksāt rēķinus, un novērojama tendence ņemt nelielus aizdevumus ikdienas rēķinu apmaksai, liecina “Ferratum” veiktā aptauja.

36% respondentu Latvijā pērnā gada rudens un ziemas sezonā ir saņēmuši rēķinus, ko nav spējuši apmaksāt norādītajā termiņā. Salīdzinājumam – Igaunijā laikus apmaksāt kādu no saņemtajiem rēķiniem nav spējuši 39% respondentu. Savukārt vidēji 13 Eiropas valstīs, kur veikta “Ferratum Insights” aptauja, teju pusei jeb 49% respondentu nav izdevies iekļauties rēķinu nomaksas termiņos.

Latvijas patērētāji atzīst, ka apsver domu izmantot aizdevumus, lai segtu būtiskus izdevumus. Satraucoši vērtējams fakts, ka iespēja, ka respondenti Latvijā izmantos aizdevumu pārtikas iegādei, sasniedz 50% jeb vērtējumu 2,5 skalā no 1 (maz ticams) līdz 5 (ļoti ticams). Tas liecina, ka patērētājiem ir nepieciešams finansiāls atbalsts ne vien neatliekamu lielāku pirkumu iegādei, bet pat pamatvajadzību segšanai, kas ilgstošā periodā var radīt kaitējumu valsts ekonomikai.

Iespēja, ka respondenti Latvijā izmantos aizdevumu elektrības rēķinu segšanai pārsniedz 50% jeb vidējo vērtējumu 2,6. Vienlaikus pastāv mazāka iespēja, ka aizdevums tiks izmantots, lai veiktu samaksu par gāzes apkuri (vērtējums 2,0) un segtu izklaides izdevumus (vērtējums 2,0).

“Ferratum” sniedz sešus vienkāršu un noderīgus padomus, kā mājsaimniecībās samazināt izmaksas par elektrību.

#1 Sekojiet līdzi, kad tērējat elektroenerģiju

Ja izvēlēts pieslēguma veids, kur cena par elektroenerģiju ir atkarīgi no biržas cenu svārstībām, sekojiet līdzi, kad tērējat elektroenerģiju, patērējot to tajās stundās, kad cena ir zemāka. Elektroenerģijas cena ir saistīta ar cilvēku paradumiem – augstākās cenas ir pie lielāka pieprasījuma jeb brīžos, kad cilvēki ir mājās, kā arī ierīces darbina visaktīvāk, piemēram, pēcpusdienā ap plkst. 16.00-18.00.

Sekot elektroenerģijas cenām iespējams ar dažādu grafiku un logrīku palīdzību, kas ir bezmaksas pakalpojums, kuru piedāvā izmantot tirgotāji, kas rūpējas par pieslēguma nodrošināšanu un elektroenerģijas piegādi.

#2 Dodiet priekšroku energoefektīvām iekārtām

Iegādājoties jaunas elektroiekārtas, dodiet priekšroku marķējumam ar A atzīmi, turklāt, jo vairāk “+” zīmes, jo mazāk elektroenerģijas iekārta patērē (energoefektīvākā ir A+++). Tomēr jāņem vērā, ka energoefektīvākas iekārtas ir dārgākas, tādēļ ir vērts apdomāt, vai ietaupītā elektroenerģija nosegs šo cenu starpību un vai iekārta vispār tik ilgi kalpos.

#3 Pārskatiet savus elektroiekārtu izmantošanas paradumus

Apdomīgi izmantotas elektroiekārtas spētu samazināt izmaksas par elektroenerģiju pat uz pusi. Lai gan katra iekārta atsevišķi iespaidīgu ietaupījumu neradīs, tomēr, ievērojot dažus paradumus, kopējais ietaupījums būs lielāks:

- darbiniet veļas mašīnu 40 grādos nevis 60 grādos;
- vāriet elektriskajā tējkannā tikai tik ūdens, cik nepieciešams;
- izslēdziet cepeškrāsni vēl pirms maltīte ir pilnība gatava;
- izmantojiet LED spuldzes;
- ledusskapja durvis turiet vaļā tikai tik ilgi, cik nepieciešams. Neradiet lielas temperatūras svārstības, glabājot ledusskapī karstus ēdienus;
- izejot no telpas, izslēdziet apgaismojumu tajā.

Tāpat šajā laikā ieteicams padomāt par elektrotīkla pieslēguma jaudu un vajadzības gadījumā to samazināt, ko iespējams paveikt ar AS “Sadales tīkls” palīdzību.

#4 Veiciet regulāras elektroiekārtu apkopes

Bojātas un netīras elektroiekārtas patērē daudz vairāk elektroenerģijas nekā darba kārtībā esošas, tādēļ ieteicams regulāri veikt elektroiekārtu apkopi.

Uzkopjot mājokli, notīriet gan visas elektroiekārtas, gan spuldzes, kas uzlabos ne tikai energoefektivitāti, bet arī redzamību. Savukārt, ja kāda elektroiekārta šķiet bojāta, piemēram, rada netipiskus trokšņus vai nepilnvērtīgi pilda savas funkcijas, vērsieties pēc profesionālas palīdzības – lai arī tas radīs papildu tēriņus, tomēr ilgtermiņā noteikti atmaksāsies.

#5 Kad elektroiekārtas netiek izmantotas, atbrīvojiet tās no kontaktligzdām

Liela daļa elektroiekārtu patērē elektroenerģiju arī tad, kad netiek darbinātas, taču joprojām ir pievienotas kontaktligzdām jeb atrodas snaudas režīmā. Šajā režīmā tiek patērēts ļoti niecīgs elektroenerģijas apjoms, tomēr ilgākā laika posmā iespējamais ietaupījums varētu būt diezgan ievērojams.

Ja neizdodas izveidot ieradumu atbrīvot iekārtas no kontaktligzdām, mājoklī iespējams izvietot arī viedās rozetes, kas aprīkotas ar taimeri un automātiski izslēdz iekārtu pēc lietošanas.

#6 Izmantojiet zaļo enerģiju

Saules paneļu ierīkošana ir veids, kā var samazināt elektroenerģijas izmaksas līdz minimumam, atsevišķos gadījumos pat nopelnot. Turklāt tā ir videi draudzīga enerģija, kas mūsdienās ir ne mazāk svarīgi.

Īpašu vērtību saules paneļi pienes, ja īpašumā ir siltumsūknis, tādējādi iegūstot neatkarību gan no svārstīgajām gāzes, gan elektroenerģijas cenām. Maksa par saules paneļiem atpelnās aptuveni 10 gadu laikā. Vienlaikus svarīgi ir arī izvērtēt paneļu nepieciešamo jaudu pret reālo mājsaimniecības patēriņu, jo liekas izmaksas par elektroenerģiju rodas arī pārlieku lielas pieslēguma jaudas gadījumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.