Logo
Drukāt šo lapu

PTAC: Svinot svētkus, atcerieties par šūpoļu drošumu Apriņķis.lv

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lieldienas daudzi nevar iedomāties ne tikai bez olu krāsošanas, bet arī bez aktīvas un aizraujošas tradīcijas, kas patīk gan lieliem, gan maziem svinētājiem – šūpošanās dažāda izmēra un veida šūpolēs. Šūpošanās rituāls saistāms gan ar “saules iešūpošanu” un auglību, gan cerību, ka mazāk nāks miegs un vasarā mazāk kodīs odi un citi kukaiņi.

Drošas šūpoles

Ņemiet vērā, ka tā saucamās tradicionālās Lieldienu šūpoles ir paaugstināta riska objekts, jo tām ir masīvs koka sēdeklis, kas neatbilst noteiktām trieciena vājināšanas prasībām, bieži vien nekustīgas piekares, tāpat liels krišanas augstums. Tas nozīmē, ka nejauša atrašanās to tuvumā un trieciena gūšana var radīt būtiskas, pat letālas traumas, it sevišķi bērniem.

Tādēļ Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) Lieldienu prieku baudīšanai aicina izvēlēties drošas šūpoles privātajos vai publiskajos spēļlaukumos, kurām kā piekares ir izmantotas, piemēram, ķēdes vai virves un kurām ir gumijas vai polimērmateriāla sēdeklis.

Drošas šūpošanās zonas

Šūpošanās priekiem izvēlieties šūpoles, šūpošanās vietas vai spēļu laukumus, kur šūpoles ir pietiekamā attālumā no citām iekārtām vai objektiem un šūpošanās zona ir brīva no jebkādiem šķēršļiem, lai bērni nejauši neieskrietu vai neiebrauktu ar velosipēdu tiešā šūpoļu trieciena trāpījuma zonā un negūtu traumas. 

Svarīgi, lai šūpolēm būtu nodrošināts arī pietiekami amortizējošs pārklājums, lai zem tām nebūtu cieta zeme, betona plāksnes, asfalts vai cits ciets materiāls. Tāpat šūpolēm jābūt novietotām drošā attālumā no ūdens tilpēm, betona apmalēm, piknika zonām, lai novērstu jebkādu iespējamo traumatismu.

Bērnu pieskatīšana

Pavasara patīkamie laikapstākļi pēc garās ziemas aicināt aicina uz aktivitātēm svaigā gaisā. Gan spēļu laukumus, gan dabas takas, gan citas ārvides izklaides un aktivitāšu vietas apmeklē daudz ģimeņu ar dažāda vecuma bērniem. Ņemot vērā bērnu attīstības īpatnības, straujo un neprognozējamo dabu, ir ļoti svarīgi tos nepārtraukti  uzmanīt un pieskatīt. Atrodoties spēļu laukumos vai izklaides vietās, bērni no vienas aktivitātes strauji metas citā un acumirklī var ieskriet šūpošanās zonā, tāpēc ir svarīgi, ka vecāki un citi pieaugušie rūpīgi pieskata bērnus un neļauj šūpošanās laikā tuvoties šūpolēm, jo šādā veidā var gūt smagas traumas, īpaši, ja tās ir dzelzs vai smagas koka šūpoles.

Būtiski ir arī uzmanīt, lai bērni nešūpojas pārāk augstu, un mācīt bērniem, ka no šūpolēm nedrīkst lekt ārā, kā arī šūpojoties nedrīkst atlaist rokas.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024