Menu
 

Atkāpjas Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Godiņš un valdes loceklis Jaunups

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Autotransporta direkcijas (ATD) valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš un valdes loceklis Modris Jaunups šodien, 21.aprīlī, ir atstājuši valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatus, informēja ATD pārstāvji.

Direkcijā norāda, ka amatu turpmākā izpilde nav iespējama, ņemot vērā politiķu spiedienu veikt darbības, kas neatbilst spēkā esošajām tiesību normām un nākotnē var radīt negatīvas sekas uzņēmumam un valstij.

Godiņš uzsver, ka, prettiesiski laužot līgumus, ATD valdei personīgi nāktos atbildēt ar savu mantu tiesas priekšā, kā arī tas radītu būtiskas sekas uzņēmumam un valstij.

"Mēs neesam gatavi veikt prettiesiskas darbības tikai tāpēc, ka, iespējams, atsevišķi politiķi vēlas iet kāda pārvadātāja pavadā. Šis ir viens no lielākajiem konkursiem neatkarīgās Latvijas vēsturē, summas ir iespaidīgas, un bija prognozējams, ka būs pārvadātāju cīņas, publiski nomelnojot direkciju. Tomēr nebijām gatavojušies, ka šajās cīņās iesaistīsies politiķi," skaidro Godiņš. Viņš norāda, ka darbu ATD sāka 2015.gada februārī un vairāk nekā astoņu gadu laikā kopā ar kolēģiem ir ieviesti vairāki pakalpojumi e-vidē, paplašinātas uzņēmuma darbības jomas, nodrošināta stabila un nepārtraukta uzņēmuma darbība, kā arī veicināta uzņēmuma izaugsme un reģionālā sabiedriskā transporta sistēmas reorganizācija Latvijā atbilstoši vienotiem kvalitātes standartiem.

"Ar pilnu atbildības sajūtu varu apgalvot, ka darbus vienmēr esam veikuši godprātīgi un atbilstoši likumam un nekad līdz šim un arī tagad neesam gatavi veikt nekādas prettiesiskas darbības, kas varētu nest zaudējumus ATD un valstij kopumā. Nonākot izvēles priekšā, kopā ar valdes locekli Modri Jaunupu esam nolēmuši saglabāt vērtības, kuras turam godā, un nolikt savas pilnvaras uzņēmumā," pauž Godiņš.

Godiņš un Jaunups pateicas sadarbības partneriem un klientiem, ar kuriem nācies sadarboties. Tāpat abi valdes locekļi vēlas pateikties visiem ATD darbiniekiem par viņu augsti profesionālo darba pienākumu veikšanu un novēlēt ne tikai sasniegt iepriekš nospraustos mērķus, bet arī neapstāties un attīstīt uzņēmumu arī turpmāk atbilstoši augstākajiem kvalitātes standartiem.

Satiksmes ministrijā (SM) aģentūru LETA informēja, ka SM šodien pieņēma ATD valdes rosināto atkāpšanos un vienojās par tiesisko attiecību pārtraukšanu ar Godiņu un Jaunupu. ATD darbības nodrošināšanai SM no 22.aprīļa ir iecēlusi uzņēmuma pagaidu valdi.

SM valsts sekretāra vietniece Ligita Austrupe SM vadības vārdā saka paldies ATD valdei par ilggadēju godprātīgu darbu un ieguldījumu sabiedriskā transporta nozares attīstībā.

"Godiņa vadībā ir īstenota ATD darbības optimizācija, uzlabojot darbu ar klientiem, nodrošināta pasažieru pārvadājumu darbības koordinācija un efektīva darbība Covid-19 pandēmijas laikā. Kā nozīmīgu veikumu vēlos atzīmēt ATD vadības īstenotās izmaiņas reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumu jomā, ar mērķi nodrošināt pasažieru pārvadājumus visā valsts teritorijā ar ērtiem, videi draudzīgākiem un mūsdienu prasībām atbilstošiem autobusiem, tostarp arī attiecībā uz pasažieriem ar īpašām vajadzībām," norāda Austrupe, piebilstot, ka tāpat pozitīvi vērtējama uzsāktā reģionālā sabiedriskā transporta maršrutu tīklu optimizācija.

"Papildus pamatfunkcijām ATD ir uzticēts un tiek īstenots bezemisijas elektrovilcienu iepirkums, kas Latvijā ir pilnīgi jauns virziens un liels izaicinājums," norāda Austrupe.

Lai nodrošinātu uzņēmuma darbības un stratēģiski nozīmīgu projektu īstenošanas nepārtrauktību, par ATD pagaidu valdes priekšsēdētāju iecelts Artūrs Caune, savukārt par pagaidu valdes locekli - Svetlana Mjakuškina.

Caune patlaban pilda SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" attīstības direktora amata pienākumus, bet pirms tam uzņēmumā bijis valdes loceklis. Tāpat Caunem ir pieredze AS "RB Rail" tehniskās attīstības un ekspluatācijas stratēģiju un finansējuma piesaistes jautājumos. Savukārt ATD pagaidu valdes locekle Mjakuškina ir pašreizējā Būvniecības valsts kontroles biroja direktore.

Tuvākajā laikā uz ATD valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatiem tiks izsludināts atklāts konkurss.

Kā ziņots, Ministru kabinets (MK) otrdien, skatot atbildes projektu Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai par kartelī iesaistīto uzņēmumu iepirkumu līgumu izbeigšanas tiesiskajām sekām, riskiem un zaudējumu atlīdzināšanas iespējām valsts interesēs, uzdevis SM vērtēt ATD darbību.

Valdības sēdē izskanēja piedāvājums protokollēmumu papildināt ar aicinājumu SM izvērtēt ATD valdes atbildību saistībā ar noslēgtajiem līgumiem ar kartelī iesaistītajiem pasažieru pārvadātājiem, tostarp ar AS "Nordeka", AS "Liepājas autobusu parks" un SIA "Latvijas Sabiedriskais autobuss", savukārt Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA) ierosināja plašāk vērtēt ATD darbību.

Runājot par kartelī iesaistītajiem pārvadātājiem, Vitenbergs sacīja, ka "aizvien nav atrasti ceļi, kā lauzt līgumus un darboties tālāk". Valdības atbildes projektā Saiemas publisko izdevumu un revīzijas komisijai teikts, ka ATD nav līgumiski atrunātu tiesību vienpusēji izbeigt ar pārvadātājiem noslēgtos līgumus pirms termiņa, pamatojoties uz Konkurences padomes lēmumu vai tajā konstatēto aizliegtās vienošanās īstenošanu starp pārvadātājiem.

Līgumu var izbeigt jebkurā laikā pēc pušu rakstiskas vienošanās, tāpēc ATD ir vērsusies pie pārvadātājiem ar piedāvājumu noslēgt ar ATD vienošanos par līgumu pirmstermiņa izbeigšanu, izbeidzot noslēgtos līgumus brīdī, kad ATD būs izvēlējusies citu pakalpojuma sniedzēju, kas nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus līgumos minētajos reģionālās nozīmes maršrutos, un izvēlētais pakalpojuma sniedzējs būs gatavs uzsākt pakalpojuma nodrošināšanu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sacīja, ka "vajadzētu, lai ATD rīkojas kā labs un kārtīgs saimnieks". Vienlaikus "ir jāvērtē, kas no valsts puses ir parakstījis līgumus, kas noslēgti ar kartelī iesaistītajiem uzņēmumiem," tādēļ MK ir nepieciešams lūgt kapitāldaļu turētājam izvērtēt ATD lomu neatļauto vienošanos procesos.

Jau vēstīts, ka KP par aizliegtu vienošanos reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumos piemērojusi naudas sodu kopumā 1,975 miljonu eiro apmērā trim reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem - AS "Liepājas autobusu parks" (LAP), AS "Nordeka" un SIA "Latvijas sabiedriskais autobuss". Tostarp LAP piemērota soda nauda 862 700 eiro apmērā, "Nordeka" - 637 600 eiro apmērā, bet "Latvijas sabiedriskajam autobusam" - 474 600 eiro apmērā.

Soda nauda kompānijām piemērota par vienošanos ATD organizētajos iepirkumos par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutos uz desmit gadiem.

Tāpat ziņots, ka visi trīs uzņēmumi šo KP lēmumu ir pārsūdzējuši tiesā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.