Menu
 

Aptauja: Vairums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka sarunāšanās kultūra Latvijā nav cieņpilna

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

Ja pa ielu ietu svešinieks, pēkšņi apstātos un uzrunātu garāmgājējus, teju 74% Latvijas iedzīvotāju, visticamāk, noklausītos, kas viņam ir sakāms, liecina sarunu festivāla "Lampa" un pētījumu aģentūras "Norstat" aptaujas rezultāti. Vienlaikus gandrīz puse aptaujāto atzīst - sarunu kultūra Latvijā neizceļas ar cieņu pret atšķirīgiem viedokļiem. Tāpēc, piesakot devīto sarunu festivālu "Lampu", kas šogad norisināsies 9. un 10.jūnijā Cēsīs, tā galvenais aicinājums ir ieklausīties citu viedokļos: lai saruna izdotos, svarīgi ir ne tikai prast runāt, bet arī klausīties.

Kā informē festivāla organizatori, kaut arī vairāk nekā puse aptaujāto uzskata, ka paši jebkurā situācijā cenšas izprast sarunu biedra skatupunktu - pat ja tam ir pretējs viedoklis, 47% Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka sarunu kultūra Latvijā varētu būt cieņpilnāka. Reizēm atšķirīgi uzskati un viedokļi netiek pieņemti vai pat uzklausīti.

Vairāk nekā trešdaļai jeb 38% respondentu situācija šķiet vēl drūmāka, paužot, ka Latvijā ir neiecietīga vide, jo atšķirīgu viedokļu paudēji tiek bieži kritizēti, apvainoti un pat aizskarti. Gandrīz divas trešdaļas jeb 63% respondentu pēdējā gada laikā ir novērojuši necienīgu attieksmi pret citiem cilvēkiem atšķirīgu uzskatu vai uzvedības dēļ, un no tiem 71% pamanījuši necienīgu attieksmi pret sociālajos tīklos paustu viedokli, tostarp apvainojumus vai vārdiskus uzbrukumus.

"Klausīšanās un iedziļināšanās sarunu biedra teiktajā ir tikpat būtiska kā sava viedokļa paušana. Lai mūsu sarunu kultūra veidotos cieņpilnāka, ir jāmācās nenoniecināt un uzklausīt sarunu biedru, pat ja otra teiktais krasi iezīmē atšķirības uzskatos. Par to bieži vien liecina cilvēku tendence "izlādēt" savas negācijas sociālajos tīklos vai, tieši pretēji, izvairīties no sarunām, piemēram, par politiku, jo viss tiek mālēts vai nu melns, vai balts. Īsta saruna nenotiek "autopilotā", tādēļ ir svarīgi neļauties impulsam atbildēt, nemaz nedzirdot otra teikto, dot sev laiku apdomāties jebkurā sarunā un būt atvērtam uzklausīt citus," aicina "Lampas" direktore Ieva Morica.

Dažkārt sarunas karstumā cilvēki neļauj paši sev apdomāties, pirms kaut ko atbild, atzīmē festivāla organizatori. Aptaujas dati liecina, ka pēdējā gada laikā pārāk steidzīga atbilde novedusi pie pārpratumiem vai nesaprašanās 58% Latvijas iedzīvotāju, un teju katrs piektais bieži piedzīvo situāciju, kad, pārdomājot pateikto, gribētos, kaut tas būtu izskanējis citiem vārdiem.

Aptaujas rezultāti arī rāda, ka 70% Latvijas iedzīvotāju ir tādas sarunu tēmas, no kurām viņi labprātāk izvairītos. Vismazāk cilvēkiem patīk runāt par politiku, karu Ukrainā un personīgajiem finanšu līdzekļiem, piemēram, savu atalgojumu. Skaidrojot iemeslus, visbiežāk respondenti ir minējuši, ka neuzskata šādas sarunas par vajadzīgām, nevēlas iesaistīties strīdos vai arī tēma ir pārāk personīga.

Kāpēc tad vispār sarunāties, ja aina rādās tik drūma? Latvijas iedzīvotāji vislabprātāk iesaistās sarunās, lai uzzinātu ko jaunu (60%), justos uzklausīti un saprasti (53%) vai noskaidrotu citu cilvēku domas un pieredzi (52%), stāsta festivāla organizatori. 

Aptauju 2023.gada aprīlī veikusi pētījumu aģentūra "Norstat", aptaujājot 1004 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.