Menu
 

Ārstu un pacientu organizācijas pieprasa politiķiem solījumu izpildi, citādi rīkos protesta akcijas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

Latvijas Jauno Ārstu asociācija (LJĀA) kopā ar Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento", vairākām citām Latvijas pacientu organizācijām un medicīnas darbiniekus pārstāvošām asociācijām ir izsūtījusi atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, pieprasot iepriekš uzņemto saistību un solījumu izpildi attiecībā uz veselības aprūpes finansējumu. Ja netiks garantēta solījumu izpilde, šī gada 11.maijā plānots organizēt protesta akciju pie Saeimas, informē LJĀA pārstāvji.

"47% no Latvijas ārstiem ir vecumā virs 55 gadiem, kas norāda, ka tuvāko 10 gadu laikā Latvija var pazaudēt praktiski pusi no darbspējīgiem ārstiem, turklāt pēdējie dati rāda, ka ceturtdaļa jauno ārstu ir gatavs pamest Latviju, un stāsts vairs nav tikai par atalgojumu, bet arī par iespējām strādāt cilvēcīgos apstākļos ar iespēju palīdzēt Latvijas pacientiem," pauž LJĀA vadītājs Artūrs Šilovs.

Vēstules autori norāda, ka izvirzītās prasības atbilst jau iepriekš pašu politiķu apstiprinātajiem dokumentiem. Šī gada budžeta ietvaros veselības aprūpes izdevumiem jāsasniedz 12% apmērs no valsts budžeta izdevumiem (papildu ~140 mljn. eiro), savukārt 2024.gada budžeta ietvaros nepieciešams nodrošināt veselības aprūpes finansējumu 15% apmērā no valsts budžeta izdevumiem (papildu ~310 mljn. eiro). Šie līdzekļi būtu jāiegulda sabiedrības veselības pamatnostādņu realizācijai, kā arī pacientu līdzmaksājumu un rindu uz medicīnas pakalpojumiem mazināšanā.

"Pacientu organizāciju gatavība rīkoties, un plašā iesaiste, vēršoties pie amatpersonām, norāda uz slikto šībrīža veselības aprūpes pieejamības un kvalitātes līmeni, kas neuzlabosies, ja veselības aprūpes finansējums netiks palielināts", norāda "Sustento" vadītāja Gunta Anča.

Latvijā veselības aprūpei tiek tērēts 1140 eiro uz vienu iedzīvotāju, kamēr kaimiņos Lietuvā - 1555 eiro, Igaunijā - 1720 eiro. Salīdzinot pacientu līdzmaksājuma apjomu Latvijā ar Eiropas vidējo rādītāju, secināts, ka Latvijā iedzīvotāji tam velta divas reizes vairāk nekā Eiropā vidēji, attiecīgi sasniedzot 35,6% no visiem medicīnisko pakalpojumu tēriņiem, vēsta LJĀA pārstāvji.

Atbalstu protesta akcijai ir izrādījušas arī lielākās medicīnas nozares organizācijas - Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Māsu asociācija, Latvijas Slimnīcu biedrība, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.