Logo
Drukāt šo lapu

Foto: Ar kompostēšanas meistarklasi Babītes bērnudārzā sāk izglītojošu pilotprojektu

Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Trešdien pirmsskolas "CreaKids” filiālē Babītē sākts izglītojošs pilotprojekts par vidi, īpaši akcentējot bezatkritumu dzīvesveidu un kompostēšanu, kā efektīvu risinājumu bioloģiski noārdāmu atkritumu apsaimniekošanai, informēja SIA "CleanR” valdes priekšsēdētājs Valerijs Stankevičs.

Pedagogiem, bērniem un viņu vecākiem notika kompostēšanas meistarklase, tostarp apgūstot arī slieku komposta ierīkošanu. Iecerēts, ka pilotprojekts tiks atzīts par efektīvu risinājumu, kā pirmsskolas izglītības iestādē bērniem aizraujošā veidā parādīt to, kā vecais un liekais var pārtapt jaunā un vērtīgā.

Pilotprojekta iniciatore ir pirmsskolas “CreaKids” reģionālā vadītāja Diāna Kājiņa, kas, meklējot efektīvu veidu kā patiesi apsaimniekot nevis vienkārši izmest bioloģiski noārdāmos dārza atkritumus, ar jautājumu pēc padoma vērsās pie atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "CleanR”.

“Pirmskolā “CreaKids” liekam uzsvaru uz vides saudzēšanu un atkritumu neradīšanu. Pievēršam uzmanību tam, lai virtuvē ēdiens būtu gatavots samērīgā daudzumā un neveidotos pārtikas atkritumi, savukārt dārzā, ierīkojot dobes, bērniem mācām vides saudzēšanu un to, kā mūsu rūpes ļauj mazai sēklai izaugt garšīgā tomātā vai burkānā. Iepriekš izaicinājumu sagādāja teritorijā nopļautā zāle un sagrābtās lapas, kas neizbēgami rada bioloģiski noārdāmus atkritumus. Pirmsskolai, kas māca neizmest ārā to, kas vēl var būt derīgs, šķita nepareizi dārza atkritumus vienkārši samest konteineros un vest uz poligonu,” skaidroja Diāna Kājiņa.

Viņa uzsvēra, ka pirmskola esot meklējusi citādu, ilgtspējīgāku risinājumu. “Tas, ka šodien prezentējām Latvijā pirmo kompostēšanas pilotprojektu pirmsskolai liecina,  ka “CleanR” bija īstie partneri, kurus uzrunāt. Ticam, ka pilotprojektā radītie materiāli bērniem palīdzēs izprast to, kā vecais un nederīgais var pārtapt jaunā un vērtīgā,” pārliecināta ir Diāna Kājiņa.

Kā informēja uzņēmumā, komposta būtību palīdzēja izprast Latvijas Biozinātņu universitātes profesore Dzidra Kreišmane ar kuru kopā izstrādāts materiāls “Komposts bērnudārzā. Vadlīnijas efektīva, izglītības saturā integrējama komposta ierīkošanai izglītības iestādē”. Papildus vadlīnijām “CleanR” nodrošina arī visu kompostēšanai nepieciešamo inventāru – speciālās kastes dārzam un pat slieku komposta izveidei.

Pilotprojektā atklāšanas pasākumā bērnudārza audzēkņiem, viņu vecākiem un audzinātājām notika kompostēšanas meistarklase, kuru vadīja pilotprojekta galvenā eksperte Dzidra Kreišmane. Tajā kā bērniem, tā arī pedagogiem un viesiem viņa uzsvēra – komposts nav vienkārši atkritumu samešana kaudzē sētas stūrī vai kādā tumšā kastē. Par kompostu, lai tas pārtaptu vērtīgā mēslojumā, ir jārūpējas, kontrolējot mitrumu, temperatūru un līdzsvaru sakaltušās un zaļās masas apjomā.

Projekta atklāšanas pasākumā, kur bērniem bija sarūpēti īsti svētki ar dziesmu radīšanu un spēlēm, bērnus īpaši aizrāva slieku komposta ierīkošana. Bērni apņēmās rūpēties, lai sliekas vienmēr ir paēdušas un jau drīz vien sarūpētu viņiem arī vērtīgu mēslojumu turpat pirmsskolas dobēs augošajiem dārzeņiem.

Tāpat mazie ķipari un bērnudārzs dāvanā saņēma īpašu “CleanR” izstrādātu palīgmateriālu, uzdevumu burtnīcu “Kosmiskā kārtība”, kas ar rotaļām, uzlīmēm un dažādiem jautājumiem palīdz vieglāk iepazīt un izprast videi draudzīgu dzīvesveidu, šķirošanu un lieku resursu netērēšanu.

Iecerēts, ka, apkopojot pilotprojektā gūtās atziņas un rezultātus, “CleanR” sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām vērsīsies pie atbildīgajām iestādēm, lai mudinātu šādu grozījumu izstrādi.

Foto galerija

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024